A Boko Haram már nem akar mecsetekre támadni

Vágólapra másolva!
Nem támad mecsetekre és muszlimok által látogatott piacokra a Boko Haram - jelentette be a terrorszervezet új vezetője. Egy amerikai szakértő szerint a szervezet belülről felbomlott, a mostani bejelentés pedig egy puccsra utalhat.
Vágólapra másolva!

Új vezetőt választottak az Iszlám Államnak hűséget fogadó nigériai Boko Haram szélsőséges csoport élére. A terrorvezér megfogadta: nem támad mecsetekre és muszlimok által látogatott piacokra - közölte az an-Nabaa című hetilap.

Shekau mindig felbukkant

A dzsihadisták arab nyelvű lapja szerint az Iszlám Állam "nyugat-afrikai tartományának" új váliját, vagyis kormányzóját Abu Musab al-Barnawinak hívják.

Korábban ezt a tisztséget Abubakar Shekau viselte, aki tavaly márciusban hűséget fogadott a dzsihadisták iraki és szíriai területein 2014 nyarán kikiáltott "kalifátusnak".

Az an-Nabaa nem tett említést arról, mi történt a korábbi vezérrel.

Ugyanakkor Shekau halálát a nigériai hadsereg korábban már számos alkalommal jelentette, de a vezér újra és újra feltűnt videókon, utoljára az idén márciusban.

Nem értettek egyet

Egy amerikai tábornok júniusi interjúja szerint

egy nagyobb csoport pedig kivált, mivel úgy tartották, Shekau nem képes megfelelni az Iszlám Állam elvárásainak.

Jacob Zenn biztonsági elemző szerint a szerdai bejelentés arra utalhat, hogy a Boko Haram külföldiek elrablásáról ismert Ansaru nevű szakadár csoportja puccsot hajtott végre. A dzsihadisták közlése egyben olyan trendet mutat, amely szerint a szélsőséges iszlamista csoportok igyekeznek eltávolodni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattól, hogy közelebb kerülhessenek az Iszlám Államhoz.

Az Ansaru már korábban elszakadt a Boko Haramtól,

mivel nem értettek egyet a civilek, különösen a muszlimok válogatás nélküli legyilkolásával.

Még mindig jelentős erő

A Boko Haram 2014 végén Északkelet-Nigériában egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak, azóta a helyi hadsereg a környező államok támogatásával kiszorította a szélsőségeseket.

A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban

gerillahadviselésre tért át:

Csád, Niger, Kamerun és Nigéria területén falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok, iskolák és mecsetek ellen intézett támadásokat.

Az új vezér azonban az an-Nabaának elmondta:

és újoncokat is toboroztak. Fulan Nasrullah biztonsági elemző szerint al-Barnawi korábban a szélsőségesek katonai parancsnokaként szolgált.