Egy hónap alatt 465 halott a drogháborúban

fülöp-szigetek, gyilkosság, drog
This photo taken on July 23, 2016 shows Jennilyn Olayres grieving beside the dead body of her partner Michael Siaron who was shot by unidentified gunman and left with a cardboard sign with a message "I'm a pusher" along a street in Manila. Hundreds of people have died since President Rodrigo Duterte won a landslide election in May, promising to rid society of drugs and crime in six months by killing tens of thousands of criminals. Police figures showed this week that 402 drug suspects had been killed a month into Duterte's presidency. This figure does not include those slain by suspected vigilantes. / AFP PHOTO / NOEL CELIS / TO GO WITH Philippines-crime-drugs-rights,FOCUS by Noel Celis
Vágólapra másolva!
Alig több mint egy hónapja lépett hivatalba Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, de az általa a drogok ellen indított háborúnak már most látszanak a hatásai: legalább 465, kábítószerrel összefüggő gyilkosság történt az országban ebben az időszakban. A kritikusok szerint a szabályok nélküli harc teljes káoszhoz vezethet, miközben a kormány állítja, hogy ők senkit nem biztatnak önbíráskodásra.
Vágólapra másolva!

Ha nem akarsz meghalni vagy megsérülni, ne bízz a papokban vagy a jogvédőkben. Nem állíthatják meg a halált – mondta Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök egy egész országot bejárt képről, amelyen egy nő tartja az ölében a droggyanú miatt a nyílt utcán meggyilkolt férjét. A július elején hivatalba lépett elnök

népszerűségét többek között a bűnözés elleni brutális harcnak köszönheti, rendszeresen biztat a drogdílerek és fogyasztók meggyilkolására.

A hírek szerint szavai nem találtak süket fülekre: kicsit több mint egy hónap alatt 465, droggal összefüggésbe hozható gyilkosság történt az országban – írja a CNN.

A meggyilkolt férfi, mellette a gyilkosai által otthagyott felirat: díler vagyok Forrás: AFP/Noel Celis

Nincs kegyelem

A nagy nyilvánosságot kapott júliusi eset jól mutatja, mi történik az országban. A meggyilkolt férfinak, Michael Siaronnak felesége szerint nem volt köze a kábítószer-kereskedelemhez, csak egy egyszerű lábbal hajtható taxit vezetett. De ha ez nem is fedi teljesen a valóságot, a gyilkosság módja akkor is döbbenetes:

egy motoron érkező ismeretlen fegyveres végezte ki a nyílt utcán.

A férfi mellett a képeken egy kézzel írt tábla is látható, amelyen az áll: díler vagyok.

Az elnököt láthatóan nem hatják meg az ehhez hasonló események, sőt nem sokkal az eset után még több ilyen gyilkosságra biztatott:

A drog elleni háború nem áll meg az utcai dílerek szintjén, kedden Albuera város polgármestere adta fel magát. Azt mondta, ha nem teszi, a rendőrfőnök megölte volna – bár tagadja, hogy bármi köze lenne a városában történt kábítószer-ügyletekhez.

Csak az embereket védik

A kritikusok – nem sok sikerrel – arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a nem hivatalos "igazságosztó" csoportok által elkövetett gyilkosságok teljes káoszhoz vezethetnek az országban. Már most is valószínűnek tűnik, hogy a gyilkosságok egy részét egymással leszámoló bandák követik el, illetve a rendőrök is követnek el „magánszorgalomból" gyilkosságokat, hogy így fedezzék részvételüket a drogügyletekben.

Egy helyi civil szervezet vezetője szerint az emberek félnek utcára lépni, nehogy őket is véletlenül meggyilkolják.

A hatóságoknál már mentesítő papírokat is lehet szerezni, amelyek hivatalosan is tanúsítják, hogy tulajdonosuk nem díler vagy fogyasztó.

Van olyan börtön, amiben ötször annyi a rab, mint a hivatalos férőhely Forrás: AFP/Noel Celis

A Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint az elnököt a kábítószerrel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó nemzetközi szervezeteknek kéne figyelmeztetnie arra, hogy amit csinál, azzal nem csökkenti a bűnözést, csak az emberek legalapvetőbb jogait veszi semmibe.

Ez azonban hiábavaló kísérletnek tűnik, hiszen Duterte nyilvánvalóan másképp gondolkodik a kérdésről, ráadásul a Fülöp-szigeteki kormány az elnök szavai ellenére hivatalosan tagadja, hogy köze lenne a törvények felett működő bandák által elkövetett gyilkosságokhoz.

Nem nézzük el az ilyen gyilkosságokat – mondta a kormány egyik képviselője. Szerinte a rendőrség vizsgálja ezeket az ügyeket, a kormány célja pedig csak az emberek védelme és a bűnösök megbüntetése. Egyébként ez is hatalmas léptékeket ölt, az ország börtöneiben

szó szerint egymás hegyén-hátán élnek a rabok.