Robbanószerkezetet dobtak a koszovói parlament épületére

Robbanószerkezetet dobtak a koszovói parlament épületére  Pristina
Kosovo police officers inspect the area next to the Kosovo parliament building in Pristina on August 4, 2016 after an explosive device was thrown at the parliament building with police at the scene reporting no casualties. / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
Vágólapra másolva!
Robbanószerkezetet dobtak a koszovói parlament épületére csütörtökön késő este - értesült a helyi média egy rendőr beszámolója alapján. Az incidensben senki sem sebesült meg.
Vágólapra másolva!

A helyi média értesülései szerint két motoros rakétagránátot hajított az épületre, amikor elhaladtak mellette. A rendőrség nem erősítette meg a sajtójelentéseket. A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó egyik szemtanú szerint a robbanást követően a koszovói rendőrség különleges egysége lezárta a törvényhozás épülete körüli területet.

Robbanószerkezetet dobtak a koszovói parlament épületére Forrás: AFP/Armend Nimani

A koszovói parlament Pristina belvárosának egyik forgalmas utcáján, a kormány épülete mellett van.
Az 1,8 milliós balkáni országban az elmúlt hónapokban érezhetően nőtt a feszültség a politikai pártok között. Ellenzéki képviselők többször is könnygázt fújtak a parlamenti ülésterembe, hogy ezzel tiltakozzanak az Európai Unió égisze alatt Szerbiával megkötött egyezség ellen, amely több autonómiát biztosítana a szerb többségű településeknek.

Csütörtökön a koszovói kormány arra kérte a parlamentet, hogy ratifikálja a Montenegróval megkötött határ-megállapodást. Az ellenzék úgy véli, Pristina 8000 hektárnyi földet juttat a szomszédos országnak. Emiatt a legnagyobb ellenzéki párt tiltakozást hirdetett, a tömeg azonban gyorsan feloszlott, miután a kérdést végül levették a törvényhozás napirendjéről.

A schengeni övezetbe való vízummentes beutazás bevezetéséhez az Európai Unió azt a feltételt szabta Koszovónak, hogy állapodjon meg a vitás határkérdésben Montenegróval.