Hullanak a fejek a drog miatt

fülöp-szigetek, gyilkosság, drog
This photo taken on July 23, 2016 shows Jennilyn Olayres grieving beside the dead body of her partner Michael Siaron who was shot by unidentified gunman and left with a cardboard sign with a message "I'm a pusher" along a street in Manila. Hundreds of people have died since President Rodrigo Duterte won a landslide election in May, promising to rid society of drugs and crime in six months by killing tens of thousands of criminals. Police figures showed this week that 402 drug suspects had been killed a month into Duterte's presidency. This figure does not include those slain by suspected vigilantes. / AFP PHOTO / NOEL CELIS / TO GO WITH Philippines-crime-drugs-rights,FOCUS by Noel Celis
Vágólapra másolva!
Több mint százötven olyan bíró, katonatiszt, rendőr és törvényhozó nevét olvasta fel vasárnap egy kétórás sajtótájékoztatón Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, akik szerinte kapcsolatba hozhatóak az országban virágzó kábítószer-kereskedelemmel, és a tisztségviselőket azonnal felmentette szolgálataik alól.
Vágólapra másolva!

Duterte azt mondta, a Fülöp-szigeteken mintegy 600 ezer drogfüggő, kábítószer-ügynök és szerhasználó él. Úgy vélte, a kábítószer jelentette probléma az utóbbi években rosszabbodott, mert az állami szféra is kivette belőle a részét.

A helyi sajtó szerint ötszáznál több állítólagos dílert öltek meg egy hónap alatt Forrás: AFP/Noel Celis

Az elnök által megjelölt tisztségviselőknek 24 órán belül jelentkezniük kell a megfelelő szervezeti egységüknél. Ha ezt nem teszik meg, akkor „a katonaság és a rendőrség fog vadászni rájuk”.

A június 30-án hivatalba lépett Rodrigo Duterte választási kampányában azt ígérte, keményen fellép a drogokkal bármiféle kapcsolatban állókkal szemben, és fél éven belül felszámolja a bűnözés, illetve kábítószer-fogyasztás terén uralkodó áldatlan állapotokat.

A helyi média szerint az elnökválasztás óta több mint 500 állítólagos dílert és drogfüggőt öltek meg a rendőrök vagy az önbíráskodó polgárok. Emberi jogi szervezetek aggodalmukat fejezték ki a törvényen kívüli gyilkosságok miatt, és az ország néhány szenátora közölte, kivizsgálják az eseteket.