Lehet újabb népszavazás Skócia kiválásáról

Skócia, lobogó, zászló
The Saltire, the flag of Scotland flies above the Union flag at the site of the Auld Acquaintance cairn which is being constructed at a site on the banks of the River Sark in Gretna in Scotland, which is thought to be the historic border between Scotland and England, taken on August 17, 2014. A month to the day until Scotland votes on whether to split from Britain, opinion polls Monday showed the pro-independence camp gaining ground as First Minister Alex Salmond insisted his side had a "spring in their step". But the polls still showed a strong lead for the 'No' camp ahead of the vote on September 18, suggesting voters are on course to reject independence. Debate in the campaign has so far focused on Scotland's economy, particularly on the currency post-independence. AFP PHOTO/ANDY BUCHANAN
Vágólapra másolva!
Elképzelhető a brexit után egy újabb népszavazás Skóciában a Nagy-Britanniától való függetlenedésről. A skótok 2014-ben már szavaztak a függetlenségről, ám akkor azt a többség nem támogatta.
Vágólapra másolva!

A brexit után elképzelhető, hogy lesz újabb népszavazás Skócia kiválásáról Nagy-Britanniából – mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója az állami tévében.

A brexit után van esély egy népszavazásra Skócia kiválásáról Forrás: AFP/Andy Buchanan

Tóth Norbert szerint Észak-Írország helyzete még problémásabb, ám Nagy-Britannia átélt már néhány nagy átalakulást, így a brit birodalom, illetve nemzetközösség reformját a 20. század első felében.

A britek jó döntésnek tartják

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint az angolok 46 százaléka szerint inkább jó döntés volt Nagy-Britannia kilépése az EU-ból, 42 százalékuk szerint inkább rossz.

A skótok egyébként 2014-ben már szavaztak a függetlenségről, ám akkor 85 százalékos részvétel mellett 55 százalékuk nem támogatta. A brexit azonban sokak szerint új helyzetet eredményezett.

A skót és a brit zászló – külön utakon? Forrás: AFP/Andy Buchanan

Mint arról az Origo is beszámolt, a brexitnépszavazáson a skótok több mint hatvan százaléka a bennmaradásra szavazott. Egy júniusi felmérés szerint pedig jelenleg

59 százalékuk úgy véli: Skóciának el kellene szakadnia az Egyesült Királyságtól, és függetlenné kellene válnia.