Bevenné egész Aleppót egy lázadó csoport

Syrian Civil War Syria Aleppo Airstrike Syrian civil war Residential area DAMAGE Destroyed
ALEPPO, SYRIA - JULY 27 : Syrians inspect the damage after Russian forces' attack on opposition controlled Sahour neighbourhood of Aleppo, Syria on July 27, 2016. Mamun Ebu Omer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Elfoglalná, illetve saját szóhasználata szerint "felszabadítaná" a szíriai Aleppót lázadók egy csoportja, amely állítása szerint sikereket ért el a kormányhű erők elleni harcban.
Vágólapra másolva!

Egész Aleppó elfoglalását tűzte ki célul a Dzsejs al-Fath szíriai lázadó csoport, miután - állítása szerint - sikereket ért el a Bassár el-Aszadhoz hű kormányerők elleni harcban a szíriai nagyvárosban. Közölték: súlyos harcok árán megtörték a hadsereg ostromát a város keleti részén.

A város felszabadítását ígérik

"Bejelentjük Aleppó felszabadításának új szakaszát, és megsokszorozzuk harcosaink számát, hogy felkészüljünk a küszöbön álló csatára" - közölte a Dzsejs al-Fath. Arra szólították fel a kormánykatonákat, hogy szökjenek meg a seregből, "a bűnbánat kapuja nyitva áll, de nem sokáig".

A lázadó csoport szerint megtörték az ostromot Forrás: AFP/George Ourfalian

A szíriai fegyveres konfliktust nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű szervezet összesítése szerint

az elmúlt héten az aleppói harcokban több mint 500 lázadó és kormánykatona és legalább 130 civil halt meg.

Ostromgyűrűbe zárt város

Az utóbbi napokban heves harcok dúltak a kormányerők által ostromgyűrűbe zárt Aleppóban. A város keleti részét uraló felkelők azt állították, hogy áttörtek a kormányerők állásain, bár a kormánybarát média tagadta ezt, sőt arról számolt be, hogy a hadsereg újabb területeket szerzett a felkelőktől.

Az ostromlott Aleppó Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mamun Ebu Omer

A Reuters brit hírügynökség szerint a heves harcokról és légicsapásokról szóló jelentések alapján csupán annyi szűrhető le, hogy

egyelőre biztosan nem sikerült az ostromgyűrűbe zárt városrészben élő mintegy 250-300 ezer civil számára biztonságos menekülési útvonalat nyitni.