Másfél hét alatt nyolcezren kerültek őrizetbe Törökországban

Democracy and Martyrs’ rally in Istanbul protest 2016 Istanbul August Yenikapi July 15 failed coup Democracy and Martyrs' Rally
Folyamatosak az Erdogan melletti demonstrációk
Vágólapra másolva!
Több mint 26 ezer gyanúsítottat vettek őrizetbe eddig a török hatóságok a július 15-ei puccskísérlet miatt – mondta Bekir Bozdag igazságügyi miniszter kedden Ankarában az Anadolu állami hírügynökségnek adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Legutóbb július 29-én Efkan Ala belügyminiszter még 18 ezer őrizetbe vett emberről számolt be.

Folyamatosak az Erdogan melletti demonstrációk Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Muhammed Enes Yildirim

A 26 ezer emberből Bozdag tájékoztatása szerint 16 ezernek az előzetes letartóztatását is elrendelte az igazságszolgáltatás. A hatalomátvételi kísérletet követően bevezetett három hónapos rendkívüli állapot egyik rendelete értelmében a rendőrség a gyanúsítottakat legfeljebb harminc napig tarthatja őrizetben a korábbi négy nap helyett.

Terroristának tartják Gülent

A török igazságügyi miniszter arra figyelmeztette Washingtont a puccskísérlet kitervelésével vádolt, önkéntes amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatásával kapcsolatban, hogy ne áldozza fel a kétoldalú kapcsolatát Ankarával egy "terrorista" miatt. Hangsúlyozta: erős Amerika-ellenes hangulat uralkodik a török lakosság körében a két NATO-szövetséges ország közötti vita miatt. "Az Egyesült Államoknak Törökország vagy Gülen barátsága a fontos?" – tette fel a kérdést Bozdag.

Reid Weingarten, Gülen egyik ügyvédje korábban megkérdőjelezte, hogy ügyfelére korrekt bírósági eljárás várna török földön.