Brazíliában az olimpián kívül is zajlik az élet

ROUSSEFF, Dilma
A Dilma Rousseff felfüggesztett brazil államfő elleni eljárás folytatásáról szavaz a szenátus Brazíliavárosban
Vágólapra másolva!
Nagy többséggel megszavazta helyi idő szerint kedd este a Dilma Rousseff felfüggesztett brazil államfő elleni eljárás folytatását a szenátus. Ezzel bírósági szakaszba lépett a hónapok óta tartó jogi folyamat.
Vágólapra másolva!

A szenátus az elnök alkotmányos lemondatása ügyében illetékes bizottság múlt heti jelentését hagyta jóvá, amelyben Rousseff bíróság elé állítására tettek javaslatot a költségvetési törvény megsértésének vádjával. A 81 tagú felsőházban 59-en szavaztak igennel 21 ellenében.

Sminkelte a költségvetést

Rousseff ellen azzal a gyanúval indult parlamenti vizsgálat, hogy a 2014. évi választáson történő újbóli megválasztása érdekében kozmetikázta a költségvetési adatokat. Amennyiben igaz a vád, a politikust végérvényesen elmozdíthatják hivatalából, erről a szenátus kétharmados többséggel dönthet.

A Dilma Rousseff felfüggesztett brazil államfő elleni eljárás folytatásáról szavaz a szenátus Brazíliavárosban Forrás: MTI/EPA/EFE/Cadu Gomes

Alig van esélye

Rousseffet még ebben a hónapban bíróság elé állítják, és várhatóan augusztus végéig ítélet születik ügyében.Megfigyelők szerint az államfőnek kevés esélye van mandátuma megőrzésére.

Államcsínynek tartja

A szenátus május 12-én - legfeljebb 180 napra - felfüggesztette az országot 2011 óta irányító baloldali munkáspárti elnököt. A tisztséget riválisa, Michel Temer alelnök vette át, aki azóta ideiglenes államfő. A felfüggesztett elnök Temer és a konzervatív képviselők államcsínyeként értékelte az ellene indult eljárást.