Hillary Clintont csak egy milícia állíthatja meg

Donald Trump
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Új nap, új Trump-botrány. Ellenfelei szerint a republikánus jelölt arról beszélt tegnap egy kampányeseményen, hogy a fegyvertartás szigorítását tervező Hillary Clintont csak fegyveres milíciák állíthatják meg. Támogatói szerint azonban csak szervezkedésre bíztatta a fegyvertartás támogatóit.
Vágólapra másolva!

Donald Trump republikánus elnökjelölt azt mondta tegnap hívei előtt Észak-Karolinában: ha Hillary Clinton lesz az elnök, vége lehet a szabad fegyvertartásnak, mivel liberális bírókkal fogja feltölteni a kérdésben illetékes Legfelsőbb Bíróságot – és akkor senki nem tehet már semmit. Habár, tette hozzá,

Donald Trump gyakran fogalmaz félreérthetően Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Trump ezzel az Egyesült Államok alkotmányának második, a fegyvertartási jogot lehetővé tevő kiegészítésére utalt. Ez úgy hangzik:

A kritikusai és politikai ellenfelei szerint Trump megjegyzésével arra utalt, hogy

Hillary Clinton győzelme esetén nem marad más lehetőség, csak a fegyveres felkelés.

Clinton kampánymenedzsere szerint „amit Trump mond, az veszélyes". Egy demokrata szenátor szerint pedig a Hillary Clintont gyűlölő „instabil emberek erős fegyvereikkel" hallgathatnak Trump szavaira.

Trump és támogatói természetesen visszautasítják a vádakat. A milliárdos elnökjelölt szerint ő csak arról beszélt, hogy a fegyvertartás jogát fontosnak tartó embereknek szervezkedniük kell, hogy „megvédjék alkotmányunkat". Rudy Giuliani, New York korábbi polgármestere szerint pedig

csak a Trump ellen összeesküdött média forgatja ki Trump szavait.

Hívei a beszéd után azt nyilatkozták a CNN-nek: nem aggódnak a kijelentés miatt, mivel egyértelműen vicc volt. És épp azt szeretik benne, hogy ilyen váratlan dolgokat mond.