Újabb állomás egy véres konfliktusban

Thaiföld, merénylet, robbantás, Phuket, Huahin
Hua Hin, 2016. augusztus 12. Helyszínelő rendőrök a Thaiföld déli részén fekvő Hua Hin üdülővárosban 2016. augusztus 12-én elkövetett újabb robbantásos merénylet után. Hua Hinben előző este kettős robbantást követtek el, a támadásban egy nő életét vesztette és húsznál többen megsebesültek. (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)
Vágólapra másolva!
Négy halott és számtalan sérült – ez az eddigi mérlege az elmúlt nap thaiföldi merényletsorozatának. Szeparatista csoportok évtizedek óta tartják rettegésben az ország déli részét, de eddig nem volt jellemző, hogy turistákat vegyenek célba. A stratégiaváltás mögött a puccsal hatalomra kerülő katonai vezetés megdöntésének szándéka állhat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 órában öt helyszínen legalább 10 robbantás rázta meg Thaiföldet, amelyek sok sérült mellett négy halálos áldozatot is követeltek. A támadások az ország turisták körében népszerű tengerparti városait érték, mint Hua Hin, ahol négy bomba is robbant, vagy a festői Phuket szigeten található Patong.

Az áldozatok és a sérültek között több turista is van Forrás: MTI/EPA/Daily News

Az akciósorozatot eddig senki nem vállalta magára, de az első elemzések az ország déli részén működő fegyveres szeparatista mozgalmat gyanítják a háttérben. Az ő szerepükről beszélt a thaiföldi rendőrség szóvivője is, aki „helyi szabotázsakcióként” jellemezte a történteket, amelyek csak az ország bizonyos területeit érintik, de nem tekinthetőek terrorakciónak. Hasonlóra utalt a 2014-es vértelen puccs óta az országot vezető Prayut Chan-o-cha miniszterelnök is, aki szerint a támadásokkal

a cél, hogy káoszt és felfordulást okozzanak Thaiföldön.

A merényletek helyi jellegéről azért is beszélnek, mert így akarják megakadályozni, hogy a támadást az Iszlám Állammal vagy más nemzetközi dzsihadista csoportokkal hozzák összefüggésbe. Ez ugyanis valószínűleg még több turistát tartana távol az országtól, amely GDP-jének 10 százalékát köszönheti az idegenforgalomnak.

6000 ezer halott egy évtized alatt

Az ország három déli tartományában tevékenykedő felkelőcsoportok története egészen a 18. századig vezethető vissza, amikor a Sziámi Királyság (a mai Thaiföld) elődje elfoglalta az itt fekvő, addig önálló királyságot. A 20. század első felétől az ország egységesítésével próbálkozó vezetés elkezdte csökkenteni a régió autonómiáját, visszaszorítva a helyi nyelv használatát és megszüntetve az iszlám befolyását.

A fegyveres felkelőcsoportok a század második felében kezdtek el szerveződni, de a konfliktus igazán a 2000-es évektől durvult el. 2004-től a kisebb, de folyamatos összecsapásokban és

az esetenként brutális merényletekben (iskolák, buddhista templomok felgyújtása, szerzetesek meggyilkolása) 6000 ember halt meg, és körülbelül kétszer ennyi sérültről szólnak a hírek

– de eddig nem volt jellemző, hogy turistaparadicsomok kerüljenek a célkeresztbe, és az sem, hogy a problémás három déli tartományon kívül hajtsanak végre akciókat.

Célpontban a hadsereg

Az akciók korábbiaktól eltérő jellege arra utalhat, hogy a felkelők kimondottan a puccsal hatalomba kerülő vezetés helyzetét próbálják meggyengíteni. A turistaközpontok támadása sokkal nagyobb gazdasági kárt okozhat az országnak, mint azok az akciók, amik csak a déli területekre fókuszálnak. A szerdán még az ország stabilitásáról szónokló miniszterelnök is ezt emelte ki, amikor feltette a költői kérdést, hogy miért éppen a szerinte javuló gazdasági eredmények és a fellendülő turizmus idején robbantottak.

Huahini utcakép a robbantás után: a cél a káosz Forrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Az időzítés is azt valószínűsíti, hogy az akciók a jelenlegi vezetés ellen irányulnak. Vasárnap erősítették meg népszavazással az új, hadsereg által támogatott alkotmány elfogadását –

a referendum előtt betiltották a politikai nagygyűléseket, a tervezet ellenzői pedig akár 10 év börtönt is kaphattak.

Ez a kritikusok szerint csak a demokratikus legitimációval nem rendelkező, magát a Béke és a Rend Nemzeti Tanácsának nevező vezetés helyzetének megszilárdítását célozta, a támogatók és a propaganda szerint azonban lehetővé teszi a korrupció elleni hatékonyabb fellépést. A népszavazáson, 55 százalékos részvétel mellett, a választók 61 százaléka támogatta a tervezetet.

A katonai vezetés egyik fő feladatának tekinti a királyi család és a monarchia védelmét, ezért az sem lehet véletlen, hogy a támadássorozat helyi idő szerint csütörtök estére, Sirikit királynő születésnapjának előestéjére esett – ez egyébként nemzeti ünnep az országban. Ráadásul Hua Hin, ahol négy bomba is robbant, a királyi család kedvelt üdülőhelye, ahol nyári palotát is fenntartanak.

A BBC helyszíni tudósítója szerint, ha beigazolódik, hogy valóban a déli szeparatisták állnak a háttérben, akkor a felkelők stratégiaváltásának vagyunk szemtanúi. Sőt, bizonyos elemzések ennél is továbbmennek, és arra hívják fel a figyelmet, hogy a szeparatisták körében

egyre nagyobb szerepet játszanak a szalafista szélsőségesek,

akik ellenségesek helyi muszlimokkal szemben is, és a dzsihadista terrorszervezetekhez hasonló célokat akarnak elérni. Ez pedig valószínűleg nem jelentene sok jót az ország számára. A rendőrség és a hadsereg mindenesetre készültségben van, és számít az újabb támadásokra.