A miniszoknyás nők nem lesznek öngyilkos merénylők

Kyrgyzstan's President Almazbek Atambayev PRESS CONFERENCE Kyrgyzstan August Almazbek Atambayev Cholpon-Ata Kyrgyzstan's President GESTURES Kyrgyzstan's President Almazbek Atambayev Kirgizisztán
CHOLPON-ATA, KYRGYZSTAN - AUGUST 01: Kyrgyzstan's President Almazbek Atambayev speaks to national and international press members during an interview in Cholpon-Ata, Kyrgyzstan on August 1, 2016. Nezir Aliyev / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A ruhák megváltoztathatják az emberek gondolkodását – mondta Kirgizisztán elnöke – ezért szerinte a hagyományos muszlim öltözetet viselő nőkből nagyobb eséllyel lesz terrorista. Az országban plakátkampányt is indítottak a nyugati viselet népszerűsítésére, ami sokakat felháborított.
Vágólapra másolva!

Almazbek Atambajev elnök múlt héten azokat is bírálta egy sajtótájékoztatón, akik kritizálják a nyugati viseletet választó nőket. Kijelentései egy több hete tartó országos vita újabb fejezetét jelentik, miután

a kormány plakátkampányt indított a muszlim viselet ellen

mielőtt Angela Merkel német kancellár július közepén az országba látogatott - írja a BBC.

A plakátok egyik felén tradicionális kirgiz öltözetet viselő, a másikon pedig az egész testüket és arcukat is eltakaró, nikábot vagy burkát hordó nők láthatóak. A két kép alatt az alábbi felirat áll:

Almazbek Atambajev - szerinte a ruha teszi az embert Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Nezir Aliyev

Kirgizisztánban, ahol az emberek 80 százaléka muszlim, sokan megsértődtek. A helyi muszlimok spirituális tanácsa szerint a provokatív képek aláássák az ország egységét. Több plakátot megrongáltak, sokan Facebookon és más csatornákon tiltakoztak.

Az elnök az őt a túlságosan szabados öltözködés népszerűsítése miatt érő kritikákra úgy reagált:

A muszlim viselet és az öngyilkos merényletek közti kapcsolatról azt mondta, hogy a letartóztatott, merényletekre készülő terroristák feleségei általában „zsákot viselnek a fejükön".

Atambajev szerint akinek nem tetszik, ami az országban történik, el is mehet – „az utazási költséget is megtérítjük – még Szíriába is". Ezzel a különböző dzsihadista szervezetekben a Közel-Keleten harcoló kirgizekre utalt, akiknek a számát a kormány 350-re teszi.