Továbbra is a radikálisok vezetnek Ausztriában

Horizontal CANDIDATE PRESIDENTIAL ELECTION POLITICAL CAMPAIGN TELEVISED DEBATE ELECTION THE GREENS EXTREME RIGHT PARTY
Alexander Van der Bellen (R) and Norbert Hofer, candidates for the Austrian presidential election take part in a TV debatte in Vienna, on May 19, 2016. As crisis-hit Austria prepares to vote a new president, the two candidates facing each other in Sunday's tense runoff mirror the country's deep polarisation. / AFP PHOTO / APA / GEORG HOCHMUTH / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Négy százalékponttal vezet Norbert Hofer Alexander Van der Bellen előtt – derült ki a Gallup legfrissebb felméréséből. Ausztriában október 2-án tartják a megismételt elnökválasztást. A pártok versenyében is jelentős az előnye az Osztrák Szabadságpártnak.
Vágólapra másolva!

Ha most rendeznék az osztrák elnökválasztást, akkor a szavazatok 52 százalékával Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje győzne – derült ki a Gallup legfrissebbb felméréséből. Alexander Van der Bellen a szavazatok 48 százalékát kapná – olvasható az oe24.at oldalán. Ausztriában október 2-án tartják az elnökválasztás megismételt második fordulóját.

Egyelőre Norbert Hofer (FPÖ) előnyét mutatják a felmérések Forrás: AFP/Georg Hochmuth

A kutatás szerint a terrorizmus, a menekültkérdés és Törökország uniós jövőjéről szóló vita Hofernek kedvez. Egyébként 69 százalék mondta biztosra a részvételét a választáson, míg 12 százalék inkább elmegy, mint otthon marad Nyolc százalék biztos nem megy el, míg 11 százalék hezitál.

Vezet az FPÖ

A Gallup a pártok támogatottságára is rákérdezett. Ha most lennének a választások az FPÖ 35, a szociáldemokraták 25, a néppárt 19, a zöldek 11, míg a liberális NEOS 7 százalékra számíthatna. Az osztrákok 35 százaléka egyébként szabadságpárti-néppárti kormányt szeretne, míg másik 35 százalék szocdem-zöld-NEOS kabinetet.

Korábban a Zöldek jelöltje nyert

Mint arról korábban beszámoltunk, az osztrák alkotmánybíróság július 1-jei ítélete szerint a szavazatszámlálás körüli szabálytalanságok miatt meg kell ismételni az osztrák elnökválasztást. Az osztrák államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert az Osztrák Szabadságpárt jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.