Kiszabadultak az Iszlám Állam élő pajzsai

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam kétezer civil túszt használt élő pajzsként, amikor kivonult a szíriai Manbídzsből. A túszok nagy részét elengedték, a többiek sorsa ismeretlen.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet szabadon engedte azoknak a civil túszoknak a nagy részét, akiket augusztus 12-én, pénteken élő pajzsként hurcolt magával, amikor kivonult az ostromlott észak-szíriai Manbídzs városából - jelentette szombaton a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns szervezet.

Kétezer túszt használtak élő pajzsként

A dzsihadisták pénteken mintegy

2000 civilt vittek magukkal, amikor feladták a stratégiai fontosságú Manbídzs városát,

amelyet az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erők nevű kurd-arab koalíciónak heves harcok után sikerült visszafoglalnia. Az Iszlám Állam 2014 óta tartotta ellenőrzése alatt az észak-szíriai várost, amely az iszlamisták fellegvára, Rakka és a török határ felé vezető fontos ellátási útvonal mentén fekszik.

A többiekről nem tudni

A kétezer túsz nagy részét - köztük nőket és gyerekeket - az iszlamisták akkor engedték szabadon, amikor elérték Dzsarabluszt, ahová Manbídzs feladása után visszavonultak. A többi túsz sorsáról egyelőre nincsenek értesülések.