Illegális bevándorlók nyújtják be a menedékkérelmek harmadát

migrations réfugiés TOPSHOTS Horizontal Migrants and refugees try to block a truck on one of the access road for the Eurotunnel on December 3, 2015 in Coquelles.
France's prisons watchdog condemned the government on December 2 for locking up migrants in a
Migránsok rohamoznak meg egy kamiont Calaisnál
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában a menedékkérelmek harmadát olyan emberek nyújtják be, akik egy ideje már illegálisan vagy lejárt vízummal tartózkodnak az országban. Ez szabálytalan.
Vágólapra másolva!

A brit belügyminisztérium adatait ismertetve a The Times című napilap hétfőn arról írt, hogy a 2004 és 2014 között benyújtott menedékkérelmek 36 százaléka – 231 100-ból 83 912 – származott olyan migránsoktól, akik csak azután folyamodtak menekültstátuszért, hogy a hatóságok elfogták őket.

A statisztikák azt mutatják, hogy azok is jó eséllyel maradhatnak Nagy-Britanniában, akiknek lejárt a tartózkodási engedélyük: hozzávetőleg 19 200 esetben garantáltak számukra menedéket vagy valamilyen formában a további ott tartózkodást.

Migránsok rohamoznak meg egy kamiont Calais-nál Forrás: AFP/Philippe Huguen

Nagy a visszaélés veszélye

A Nagy-Britanniából tavaly kiutasított 5238 menedékkérő 70 százaléka csak azután nyújtotta be menedékkérelmét, hogy a hatóságok illegális bevándorlónak minősítették őket, vagy kiderült róluk, hogy lejárt a vízumuk. Ez 58 százalékos növekedés 2009-hez képest.

A lap szerint az adatokat sokan úgy értelmezik, hogy a brit menekültügyi rendszerben nagy a visszaélés veszélye. A The Times emlékeztetett arra, hogy Theresa May miniszterelnök a Konzervatív Párt tavalyi kongresszusán – akkor még belügyminiszterként – azt mondta, más európai országokkal és az ENSZ-szel együttműködve felül kellene vizsgálni a menekült- és az oltalmazotti státuszt.

Akkor azt hangsúlyozta, hogy nagy különbség van egy az Iszlám Állam terrorista szervezet vagy Bassár al-Aszad elnök zsarnoksága elől menekülő szíriai család vagy egy olyan diák között, aki azután kér védelmet, hogy kiderült, lejárt a vízuma.

A calais-i dzsungelben ezrek várták, hogy átjuthassanak Nagy-Britanniába Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Megvannak az okaik

A The Times felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, több oka is lehet annak, hogy a migránsok nem folyamodnak azonnal menedékért, ahogy megérkeznek Nagy-Britanniába. Egyesek súlyos traumán estek át, mások embercsempészek markában lehetnek, vagy rabszolgaként tartják őket.

Azoknak is lehet jogos a kérelmük, akiknek lejárt a vízumuk: előfordulhat például, hogy hazájukban jelentősen megváltoztak a politikai viszonyok, így veszélyes lehet a visszatérés a számukra. A belügyminisztériumnak attól függetlenül kell minden egyes esetet megvizsgálnia, hogy mikor nyújtották be a kérelmeket.

Nagy-Britanniában a 2010-es 11 ezerről 2015-re 26 ezerre emelkedett az elbírálásra váró menedékkérelmek száma a tárca statisztikái szerint. Konzervatív képviselők felhívták a figyelmet arra: akik csak ki akarják játszani a rendszert, hogy meghosszabbítsák tartózkodásukat a szigetországban, azok számára teszik nehezebbé, hogy megkapják a szükséges segítséget, akik valóban rászorulnak.