Folytatja a tisztogatást Erdogan: elbocsátások lesznek

TURKEY Recep Tayyip Erdogan Istanbul closing session SPEECH President of Turkey World Tourism Forum SQUARE FORMAT ISTANBUL, TURKEY - FEBRUARY 6: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during the closing session of  World Tourism Forum
Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
Újabb tisztogatási hullám következik Törökországban: ezúttal a bel- és a külügyminisztériumnál, illetve a parti őrségnél, a rendőrségnél és a haderőnél kell menesztésekre számítaniuk azoknak, akikről a kormány úgy véli, felelősek a júliusi puccskísérletért.
Vágólapra másolva!

A török kormány újabb elbocsátásokra készül a július 15-i katonai puccskísérletet követő tisztogatások keretében - jelentette be Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes hétfőn Ankarában a minisztertanács ülését követően.

A menesztésekre elsősorban a bel- és a külügyminisztériumnál, illetve a parti őrségnél, a rendőrségnél és a haderőnél kell számítani.

Kurtulmus ugyanakkor nem tért ki az elbocsátások mértékére.

Recep Tayyip Erdogan török elnök - már 80 ezer körül van az elbocsátottak száma Forrás: AFP/Anadolu Agency/Turkish Presidency/Murat Cetin

Elmondta azt is: a katonai kórházakat az egészségügyi minisztérium ellenőrzése alá vonják.

Az erőszakos hatalomátvételi kísérlet óta eltelt egy hónapban a közszféra több mint 76 ezer dolgozóját függesztették fel vagy rúgták ki, de vannak 82 ezres adatok is.

A puccskísérlettel összefüggésben eddig 35 ezer személyt vettek őrizetbe. Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített "párhuzamos államot" kiáltotta ki a puccskísérlet fő felelősének.

Eközben Azerbajdzsánban büntetőeljárást indítottak az Ankara által a török puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok követői ellen.

Az azeri főügyészség szerint jelenleg operatív-nyomozati intézkedéseket folytatnak a büntetőeljárás keretében. Ugyanakkor egyelőre nem tudni, ki ellen irányul az eljárás.