Az oroszok Iránból is bombázzák Szíriát

Trainings in Moscow Region ahead of military parade on May 9 video
Vágólapra másolva!
Oroszország Tu–22M3 és Szu–34 bombázókat telepített az Irán nyugati részén található hamadai bázisra. A gépek innen fogják támadni a szíriai célpontokat.
Vágólapra másolva!

A hírt a kormánypárti Rosszija 24 tévécsatorna jelentette iráni és arab forrásokra hivatkozva. Az információ arra nem terjed ki, hogy hány repülőgép állomásozik majd Iránban – emlékeztetett a Jerusalem Post.

A nem túl éles felvételeken legalább három bombázót és egy katonai szállítógépet lehetett kivenni, és az sem derült ki, hogy a felvétel mikor készült.

Nem kell annyit repülni, hogy bombázhassanak Forrás: Origo

Mindenesetre a gépek egy ideje már Iránban lehetnek, mert a védelmi minisztérium a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek megerősítette, hogy már csapásokat is mértek szíriai célpontokra. A jelentés szerint megsemmisítettek öt nagy méretű fegyverraktárt, három vezérlési pontot és egy kiképzőtábort.

A Tupoljevek mellett Szu–34-es bombázók is részt vettek az Iránból induló bevetéseken.

Az első bevetéseken már túl is vannak Forrás: Origo

Az Al-Masdar News a jelentésében emlékeztetett, hogy az orosz bombázók eddig a dél-oroszországi modzoki bázisról indultak szíriai bevetésre, most azonban hatvan százalékkal csökken majd a repülési idejük.

Így egyrészt olcsóbbá válik a beavatkozás, ráadásul hatékonyabbak is lesznek a légicsapások.

Tu-22M3-asok gyakorlaton Forrás: Sputnik/Iliya Pitalev

Az iráni bázis átengedése újabb bizonyíték arra, milyen jelentősen javult az együttműködés Moszkva és Teherán között.

A hírügynökség úgy tudja, hogy Oroszország engedélyt kért az iraki és iráni légtér használatára is, hogy robotrepülőgépeket szállíthasson azokon keresztül Szíriába.