Letartóztattak egy török újságírót, puccsistának tartják

A július 15-i törökországi katonai puccskísérletet elítélő nagygyűlés plakátjának üveglapján tükröződik egy járókelő az isztambuli Taksim téren
Vágólapra másolva!
Letartóztatták az egyik tekintélyes török napilap, a Hürriyet újságíróját Törökországban, mondván: támogatta a júliusi puccskísérlet értelmi szerzőjének tartott Fethullah Gülen hitszónokot és szervezetét. Az újságíró tagadja a vádakat. Eközben egy kurdbarát napilapot is betiltottak.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezték a török hatóságok a Hürriyet című tekintélyes napilap egyik újságíróját, Arda Akint a július 15-i katonai puccskísérletet követő tisztogatások keretében – ezt maga a Hürriyet közölte.

A július 15-i törökországi katonai puccskísérletet elítélő nagygyűlés plakátja Forrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített "párhuzamos államot" nevezte meg az erőszakos hatalomátvételi kísérlet fő felelősének.

A férfi a vád szerint "tudva és akarva támogatta a szervezetet", amit az újságíró tagad.

Akint az eseményeket követően őrizetbe vették, majd bírói felügyelet mellett szabadon engedték, ugyanakkor megtiltották neki, hogy külföldre távozzon. Később ügyészségi fellebbezés után elfogatóparancsot adtak ki ellene, és ismét előállították.

Az újságíró a vád szerint Fethullah Gülen (képünkön) mozgalmát támogatta, ő viszont tagad Forrás: AFP/Selahattin Sevi

Sedat Ergin, az újság főszerkesztője bízik Akin felmentésében. "Az elmúlt években számos díjat kapott, ami újságírói mivoltának és szakmai sikerének legékesebb bizonyítéka" – emelte ki. A július 15-i puccskísérlet óta már több mint 26 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban.

Eközben egy török bíróság elrendelte az Özgür Gündem című kurdbarát napilap megjelenésének ideiglenes beszüntetését.

Az újság a vád szerint a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet "szócsöveként" folytatott propagandatevékenységet. Az orgánum több munkatársa és támogatója ellen szintén "terrorpropaganda" címén hetek óta zajlik az eljárás.