A burka betiltását szeretnék Merkel párttársai

burka, burkás nők, muszlim nők
Vágólapra másolva!
A teljes arcot eltakaró lepel nem felel meg Németországnak, és visszautasítjuk – mondta a hét elején Peter Tauber, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára. Korábban a belügyminiszter arról beszélt, hogy nem lehet mindent betiltani azért, mert nem értenek egyet vele.
Vágólapra másolva!

A burka betiltásáról a párt főtitkára az Angela Merkellel és magas rangú politikusokkal tartott hétfői egyeztetés után beszélt – számol be a Politico európai kiadása. Peter Tauber azt mondta:

Egy ilyen tiltás bevezetését Németország szövetségi berendezkedése miatt mind a 16 tartománynak el kellene fogadnia, de Tauber szerint ez nem jelentene problémát.

Burkát viselő nők hallgatnak egy hitszónokot Offenbachban 2014-ben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler

A német kormánypárt politikáját befolyásolhatja, hogy szeptemberben két tartományban, Berlinben és Mecklenburg-Elő-Pomerániában is választásokat tartanak. Ezeken pedig jól szerepelhet a bevándorlásellenes politikát képviselő Alternatíva Németországnak (AfD).

A közvélemény-kutatások szerint ugyanis csökken a kormány nyitott kapukat hirdető menekültpolitikájának elfogadottsága.

Thomas de Maiziere belügyminiszter múlt héten mutatta be a kormány terrorellenes intézkedési tervét, amely – többek között – szigorítaná az idegenrendészeti őrizet szabályait, és lehetővé tenné a terrorcselekményeket elkövető kettős állampolgárok német állampolgárságának megvonását. A belügyminiszter azonban „problematikusnak” nevezte és elutasította a burka betiltásának ötletét. A hét elején Joachim Gauck államfő is hasonlóan foglalt állást, „plakátra illő” követelésnek nevezve a felvetést.