Mégsem készült merényletre az eisenhüttenstadti férfi?

Németország, merénylet
Eisenhüttenstadt, 2016. augusztus 17. A német különleges rendőri egység tagjai annak a muzulmán hitre áttért német férfinak az eisenhüttenstadti házánál 2016. augusztus 17-én, aki a hatóságok gyanúja szerint pokolgépes merényletet tervezett Németországban. Sajtóértesülések szerint a 27 éves férfi egy szögekkel megtöltött pokolgépet akart felrobbantani augusztus végén egy helyi szabadtéri rendezvényen. (MTI/AP/DPA/Patrick Plül)
Vágólapra másolva!
Nem találtak bizonyítékot arra hogy merényletre készült volna a németországi Brandenburg tartományban fekvő Eisenhüttenstadtban szerdán őrizetbe vett muzulmán vallású német férfi. Azt azonban nem zárták ki, hogy köze lehet az Iszlám Államhoz. 
Vágólapra másolva!

A gyanú szerint a féri az eisenhüttenstadti fesztiválon készült merényletet elkövetni. A Focus úgy tudja, hogy a férfi szalafista.

A német különleges rendőri egység tagjai a muzulmán hitre áttért német férfi házánál Forrás: MTI/AP/DPA/Patrick Plül

Robbanóanyagot nem találtak, de iszlamista kapcsolat lehet

Karl-Heinz Schröter tartományi belügyminiszter közleménye szerint az őrizetbe vett 27 éves férfinál azért tartottak házkutatást, mert arra utaló értesüléseket szereztek, hogy valószínűleg jogszabályba ütköző mennyiségben tárol otthonában robbanószert, de csupán "csekély mennyiségű pirotechnikai anyagot" találtak nála.

A hatóságok azonban arról is tudomást szereztek, hogy

a férfi vélhetően közel áll az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez

, ezért a nyomozást folytatják, méghozzá a tartományi alkotmányvédelmi hivatal irányításával - közölte a miniszter.

Előzőleg a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság azt jelentette, hogy a házkutatás során a dzsihadista szervezetet népszerűsítő propagandaanyagokat és egy IÁ-zászlót is találtak, de ezt név nélkül nyilatkozó biztonsági források cáfolták.

Pszichésen nem stabil

Azt is elmondták, hogy egy "pszichésen nem stabil" férfiről van szó, aki született német, és a környezetéből szereztek értesülést arról, hogy esetleg pokolgépes merényletre készül. A hatóságok már ismerték, az alkotmányvédelmi hivatal az ultrakonzervatív iszlámnak a Németországban leginkább elterjedt irányzata,

a szalafizmus hívei között tartja számon, és hosszabb ideje megfigyeli.

A 82 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török.

A hatóságok szerint a muzulmán vallás valamennyi ultrakonzervatív irányzatát együttvéve 43 ezer szélsőséges iszlamista élhet az országban. A szalafista szubkultúra tagjainak számát 8650-re teszik.
Az úgynevezett iszlamista terroristák közé 1100 embert sorolnak, közülük csaknem 500 embert - minden eddiginél többet - tartanak nyilván terrorcselekmény elkövetésére hajlamos iszlamistaként.