Elengedték az észtországi hírportál orosz kiadója

Vágólapra másolva!
Az észt rendőrség elengedte szerdán Alekszandr Kornyilovot, a BaltNews.ee orosz nyelvű észt hírportál előző nap őrizetbe vett felelős kiadóját, az orosz állampolgárságú férfi azonban egy évig nem hagyhatja el a balti ország területét - jelentette a postimees.ee című tallinni hírportál.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb észt napilap hírportálja Msztyiszlav Ruszakovnak, az észtországi orosz iskola, egyben a Kityezs nevű jogvédő központ igazgatójának Facebookon megjelent bejegyzésére hivatkozva számolt be Kornyilov szabadlábra helyezéséről.

A BaltNews.ee átmenetileg felfüggesztette működését szerdán, napközben azonban újrakezdte a híradásokat.

Az orosz nyelvű hírportál közleménye szerint Kornyilovot törvénysértő módon vették őrizetbe.

"Kora reggel Kornyilovék kaputelefonján egy állítólagos balesetről értesítették a családot, és arra kérték Kornyilov feleségét, hogy menjen ki az utcára, majd a helyszínre. Ahogy kinyitotta a ház ajtaját, hét-nyolc, melegítőruhába öltözött férfi rontott be a házba, akik nem mutatkoztak be, illetve semmilyen dokumentumot nem mutattak fel" - olvasható a közleményben, amely szerint a házkutatás során lefoglalták a család számítógépeit és mobiltelefonjait is.

A BaltNews.ee úgy tudja:

a Kornyilov család és a hírportál könyvelője ellen nemrég vizsgálatot indítottak az észt hatóságok.

Hozzáfűzték: az észt határőrség tagjai rendszeresen megállítják és tüzetesen átvizsgálják Kornyilov rokonait az orosz-észt határon szúrópróbaszerűen végzett ellenőrzések során.

Baltnews.ee Forrás: Origo

Oroszország tallinni nagykövetsége is megerősítette a baltija.eu és BaltNews.ee hírportálok kiadójának őrizetbe vételét.

Az orosz diplomáciai képviselet szerint

Kornyilovot adócsalással gyanúsítják az észt hatóságok.


Ugyanakkor visszautasították a helyi médiában megjelent értesülést, miszerint Kornyilovot azért vehették őrizetbe, mert pénzt sikkasztott el az Észtországban élő orosz állampolgárok támogatására szánt orosz állami pénzekből.