Naponta letartóztatnak egy embercsempészt Svédországban

Az embercsempészek meséire plakátok is figyelmeztetik a menekülteket
Vágólapra másolva!
A tavalyi év azonos időszakához képest ötszörösére nőtt az idei év első felében azoknak a száma, akik menekülteket és migránsokat próbáltak Svédországba csempészni.
Vágólapra másolva!

Átlagosan egy embercsempészt tartóztatnak le naponta – derült ki a svéd bűnmegelőzési tanács adataiból, amelyeket a Dagens Nyheter közölt.

2015. július 1. és 2016. június 30. között ugyanis 363 embercsempészt vettek őrizetbe.

A rendőrség két okra vezeti vissza a letartóztatások számának emelkedését: az egyik a határellenőrzés bevezetése, a másik pedig, hogy Európában egyre több az embercsempész – emlékeztetett a The Local.

Az embercsempészek meséire plakátok is figyelmeztetik a menekülteket (a kép illusztráció) Forrás: Origo

„Olyan embereket találunk takarók alatt a gépjárművekben, akik azt sem tudják, ki viszi őket” – fogalmazott Mikael Mattson, a határrendőrség szóvivője. A csempészek olykor taxisok, akik hatalmas összegeket kérnek el a migránsoktól azért, hogy bevigyék őket az országba.

Szakértők szerint a Svédországba irányuló embercsempészetben nagyjából 40 bűnszövetkezet vesz részt. Egy migránstól akár 10-12 ezer eurót (3-3,7 millió forintot) is elkérhetnek egy „háztól házig” tartó fuvarért. Ez a „szolgáltatás” magában foglalja a hamisított útlevelet is, amelynek az ára 4 ezer euró (több mint 1 millió forint).