Nyolcvanezer ember otthonát fenyegeti az erdőtűz

kalifornia, erdőtűz
Los Angeles, 2016. augusztus 17. Tűzoltó a Los Angelestől északra pusztító erdőtűz helyszínén 2016. augusztus 16-án. Kaliforniában eddig 120 ezer hektárnyi területet perzseltek fel a lángok. A hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, a negyvenéves Damin Pashilkot, akit azzal gyanúsítanak, hogy az elmúlt évben 17 helyen gyújtogatott, és a legutóbbi tüzekért is ő lehet a felelős. (MTI/EPA/Paul Buck)
Vágólapra másolva!
A kedd délután kezdődött tűz nagyon gyorsan terjed a száraz, szeles időjárásban, a tűzoltók egyelőre csak a lángok megállításával tudnak foglalkozni. Az állam több más pontján is erdőtüzek pusztítanak, a kormányzó rendkívüli állapotot rendelt el.
Vágólapra másolva!

Nem lassul a dél-kaliforniai erdőtűz, a tűzoltók eddig mindössze a 100 négyzetkilométeren égő tűz 4 százalékát tudták irányításuk alá vonni. San Bernardino megyében 82 ezer embert figyelmeztettek, hogy lehet el kell hagyják az otthonukat, ha a gyorsan és kiszámíthatatlanul terjedő tűz eléri a házukat.

Kattintson ide a galéria megtekintéséhez! Forrás: MTI/EPA/Paul Buck

Az oltást a száraz és szeles időjárás valamint az aljnövényzet szárazsága teszi rendkívül nehézzé. Az egyik tűzoltóegység parancsnoka azt mondta a CNN-nek:

Éppen ezért eddig csak a tűz terjedésének megállítására tudtak összpontosítani.

Az érintett területeken lakók már felkészültek az otthonaik elhagyására. Összepakolva, a legfontosabb irataikat magukhoz véve

várják, hogy a tűzoltók meg tudják-e állítani a tüzet, ami sok helyen már a lakóházak ablakából is látszik.

A tűz közelében már utcán is nagy a füst, és a házak is füstszagot árasztanak a beszámolók szerint.

Jerry Brown kaliforniai kormányzó rendkívüli állapotot rendelt el az állam érintett részein. 1500 tűzoltó vesz részt az oltásban 10 repülőgéppel, 17 helikopterrel és 178 tűzoltóautóval.

A tűz kedd délelőtt kezdődött a hegyekben, és gyorsan terjedt a száraz, szeles időben. A rendkívül meleg idő miatt az állam nyolc másik részét is erdőtüzek is sújtják, megfékezésükön 8 ezer tűzoltó dolgozik. Az egyik tüzet biztosan szándékos gyújtogatás okozta, egy gyanúsítottat már le is tartóztattak.