Az ENSZ elismerte, hogy részes a kolera behurcolásában

A történelem legpusztítóbb betegségei: a kolera
Sick victims and families wait at a medical facility in St Marc hospital for medical treatment October 22, 2010, northern of Port-au-Prince amind several cholera epidemics that has claimed more than 135 people and infected 1500. The cholera that has killed 135 people in Haiti is the most deadly and dangerous kind, a health official said Friday as doctors and relief groups scrambled to contain the outbreak. The strain of cholera seen in camps north of the capital is "the most dangerous type," said Health Minister Alex Larsen, as contaminated river water was seen as the likely source of the bacteria, and also mentioned tests by the World Health Organization confirmed the 01 strain of cholera which is the most deadly and is responsible for most of the outbreaks around the world. AFP PHOTO Thony BELIZAIRE / AFP PHOTO / THONY BELIZAIRE
Vágólapra másolva!
Az ENSZ csütörtökön elismerte, részes abban, hogy évekkel ezelőtt behurcolták a kolerát Haitire; a járványban több ezren vesztették életüket.
Vágólapra másolva!

Kutatók szerint számos bizonyíték van arra, hogy az ENSZ békefenntartóinak táborából a nem megfelelően kezelt szennyvíz útján került kolerabaktérium Haiti legnagyobb folyójába 2010 októberében.

Kolerás betegek Haitin Forrás: AFP/Thony Belizaire

A fertőzésben több mint 9200 ember meghalt, nyolcszázezernél többen megbetegedtek.

A világszervezet eddig sohasem ismerte el felelősségét, az áldozatoknak az amerikai bíróságokhoz benyújtott kereseteire a diplomáciai mentességre hivatkozva nem válaszolt.

Farhán Hak, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője helyi idő szerint csütörtökön adta ki a közleményt, amelynek tanúsága szerint a világszervezet egy lépéssel előbbre jutott annak beismeréséhez, hogy „bizonyos” felelősség terheli.

New Yorkban ugyanakkor csütörtökön egy szövetségi másodfokú fellebbviteli bíróság megerősítette egy elsőfokú bíróság 2015-ös döntését, amely elutasította az ENSZ elleni keresetet, és egyben fenntartotta az ENSZ diplomáciai mentességét. A kolera áldozatainak és ügyvédeiknek 90 napjuk van arra, hogy eldöntsék, az amerikai szövetségi Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak-e ügyükkel.