Ukrán válság: Putyin a Krím félszigeten

orosz nemzeti gárda Putyin Zolotov
Russian President Vladimir Putin takes part in a wreath-laying ceremony as the cheif of his security service, General Viktor Zolotov, salutes at the Soviet army memorial in Vienna, 24 May 2007. Putin criticised yesterday US plans to build a missile shield in Europe as Russian and Austrian businessmen signed some 30 contract deals. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV / AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Krím félszigetre utazott, ahol összeült az orosz biztonsági tanács. Az elnök az ülés után kijelentette: Oroszország nem tervezi, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Krím félszigetre utazott, nem sokkal azután, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) meghiúsított ukrán katonai diverzáns akciókról tett bejelentést.

Azóta ez már az ötödik putyini látogatás a térségben, hogy Oroszország 2014-ben, a helyi népszavazás nyomán elcsatolta Ukrajnától a félszigetet.

Oroszország nem tervezi, hogy megszakítsa diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával - jelentette ki Vlagyimir Putyin a Krím félszigeten, Szevasztopolban. Ezzel reagált azokra a hírekre, miszerint

a diplomáciai szakítás lehetőségét mérlegelték Moszkvában azután, hogy az FSZB bejelentést tett a félszigeten általuk leleplezett állítólagos ukrán diverzáns akciókról.

Putyin reményét fejezte ki, hogy az ukrán vezetésben "a józan ész kerekedik felül". Az orosz elnök szerint Kijev azért próbálta meg destabilizálni a Krímet, mert nem hajlandó végrehajtani az ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat. Korábban Putyin arról is beszélt: Kijev veszélyes játékba kezdett, a terrort választotta a béke helyett.

Vlagyimir Putyin azt mondta, nem szakítják meg a diplomáciai kapcsolatokat Ukrajnával Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Az orosz biztonsági tanács legutóbbi, augusztus 11-i tanácskozásán fokozott biztonsági intézkedések bevezetése mellett döntött a Krímben. Mint arról az Origo is beszámolt, akkor Putyin a tanács tagjaival azt vitatta meg, hogy "milyen intézkedéseket vezessenek be a krími polgárok és infrastrukturális létesítmények védelmének megerősítésére".