Amerikai harci gépek érkeznek a szíriai koalíciós erők védelmére

conflicts Horizontal
Smoke billows following air strikes by regime forces on rebel positions during intense fighting in Aleppo on August 18, 2016. Southern Aleppo has been the scene of intense fighting since July 31, when the "Army of Conquest" alliance launched a major offensive to break a regime siege of opposition-controlled districts in the city's east. / AFP PHOTO / GEORGE OURFALIAN
Vágólapra másolva!
Harci repülőgépet küldött az Iszlám Állam terrorszervezet ellen küzdő, amerikai vezetésű koalíció azoknak a szárazföldi egységeknek a megvédésére, amelyek Szíria északi részén támogatják a kurd fegyvereseket - tudatta pénteken az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.
Vágólapra másolva!

A kurdok állásait két napja bombázzák a szíriai kormányhadsereg harci repülői.

"Világossá tettük, hogy az amerikai repülőgépek meg fogják védeni a szárazföldi alakulatokat, ha veszélybe kerülnek" - húzta alá Jeff Davis, a Pentagon szóvivője. Hozzátette azonban, hogy az amerikai gépek nem a szíriai kormánygépek elfogására érkeztek Haszaka térségébe, nem kerültek velük összeütközésbe, akkor értek oda, amikor a szíriai repülők már távozóban voltak.

Forrás: AFP/George Ourfalian

A szárazföldi különleges egységek emberei közül senki nem sérült meg a szíriai harci gépek légicsapásaiban. A Pentagon tájékoztatása szerint a Szíriai Demokratikus Erők nevű milícia tagjait képzik ki és látják el tanácsokkal. Davis elmondása szerint nem messze tőlük csapódtak be a szíriai rezsim bombái.

A kurd fegyveresek kiterjedt területek felett gyakorolnak ellenőrzést Szíria északkeleti részén. Haszaka nagy részét a kurdok irányítják, azonban - a török határ menti el-Kámislihez hasonlóan - a város többi része a kormányerők kezén van. Ez gyakran okoz feszültséget a két csoport között, különösen annak fényében, hogy a szíriai kurdok március közepén bejelentették: a polgárháború 2011-es kezdete óta Észak-Szíriában alakult autonóm térségeik föderációba tömörülnek.

Haszakából kurd tájékoztatás szerint civilek ezreit menekítették ki a rezsim légicsapásai elől.