Az amerikaiak magára hagyják Szaúd-Arábiát

Szanaa, 2015. március 26.
Szanaa, 2015. március 26. Egy húszi lázadó fegvyeres egy szaúdi légicsapásban elpusztított épület romjai között Szanaában 2015. március 26-án. Ezen a napon Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei hadműveletet indítottak Jemen területén a síita húszi lázadók ellen. (MTI/EPA/Jahja Arhab)
Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg kivonta Szaúd-Arábiából azokat a katonáit, akik koordinálták a jemeni légicsapásokat, és lényegesen csökkentették azok számát is, aki segítenek a támadások szervezésében.
Vágólapra másolva!

Ötnél is kevesebb amerikai maradt a tagja annak az egységnek, amelyet tavaly azért hoztak létre, hogy koordinálja a szaúdiak vezette koalíciónak nyújtandó washingtoni segítséget – tudta meg a Reuters hivatalos forrásokból.

Korlátozzák a szaúdiaknak adandó hírszerzési információk áramlását is – mondta a brit hírügynökségnek Ian McConnaughey főhadnagy, az amerikai haditengerészet szóvivője Bahreinben.

Egy szaúdi légicsapásban elpusztított épület Szanaában Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Korábban 45 amerikai vett részt teljes munkaidőben a Jemen elleni légi hadjárat koordinálásában. A háború rengeteg polgári áldozatot követel, s emiatt egyre élesebb kritika éri Rijádot. A polgárháború 16 hónapja alatt 6500-nál is többen haltak meg, az áldozatok fele civil.

Név nélkül nyilatkozó amerikai illetékesek azt állítják, hogy a létszámcsökkentésnek nincs köze a nemzetközi felháborodáshoz. Viszont maga a Pentagon is szokatlanul éles hangon fejezte ki aggodalmait a jemeni konfliktus miatt.