Terrortámadásra készítik fel a németeket

Vágólapra másolva!
A német kormány olyan terrorcselekményre vagy katasztrófahelyzetre felkészítő tervet fogadna el, amelyben arra kérnék a lakosságot, hogy halmozzanak fel 10 napra elegendő élelmiszert – írta Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Vágólapra másolva!

A hidegháború vége óta nem volt példa olyan intézkedésre, amelyet a német kormány által benyújtott Polgári Védelmi Koncepcióban fogalmaznak meg.

A javaslat ugyanis előírná, hogy a német lakosságnak fel kell készülnie egy esetleges terrortámadásra vagy katasztrófahelyzetre, méghozzá úgy, hogy

10 napra elegendő élelmiszert és 5 napra elegendő ivóvizet kell felhalmozniuk.

Németország egyébként az elmúlt hónapok terrorista cselekményei miatt növelte a védelmi erőkre fordított összegeket, valamint elrendelte egy olyan egység felállítását is, amely a számítógépes bűnözés ellen küzd.

A koncepció egy 68 oldalas tanulmány alapján készült, amelyben ugyan nem valószínűsítik, hogy külső támadás fenyegeti Németországot, azonban ennek esélyét nem zárták ki teljesen.

A jelentés szerint jobb riadórendszerre van szükség, fejleszteni kell a védelmi rendszert, valamint növelni kell a kórházak befogadóképességét is.

A javaslatok között szerepel, hogy mindenki tartson otthon elemlámpát, gyertyát, gázpalackról üzemeltethető konvektort, valamint megfelelő mennyiségű gyógyszert.

Félelemkeltéssel vádolják a kormányt

A vészhelyzeti terv miatt félelemkeltéssel vádolja a parlamenti ellenzék a kormányt, mert állításuk szeront a kormány azt sugallja, hogy azonnal meg kell rohanni a boltokat, amivel "teljesen elbizonytalanítja a lakosságot" - mondta a Kölner Stadt-Anzeiger című lap hétfői összeállítása szerint Dietmar Bartsch, a Bundestag nagyobbik ellenzéki pártja, a Baloldal társ-frakcióvezetője.

A Zöldek szerint ugyan helyes a polgári védelmi terv frissítése, és a kormány részéről "már-már hanyagság", hogy az utóbbi évek technológiai fejlődése ellenére több évtizedes elképzelésekre építi a lakosság védelmét.

Azonban nemigen képzelhető el olyan "támadási forgatókönyv", amelynek alapján szükség lenne arra, hogy a háztartások ivóvíz- és élelmiszer-készletet halmozzanak fel

- mondta Konstantin von Notz, a Zöldek frakcióvezető-helyettese.

A 69 oldalas koncepciót fejlesztő szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Johannes Dimroth hétfőn Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: az új tervet a szerdai kormányülésen fogadják el, majd a tárcavezető, Thomas de Maiziere ismerteti annak tartalmát.

A szóvivő szerint a koncepció nem az utóbbi hetek támadásai miatt készült, hanem már több éve dolgoznak rajta. A Bundestag még 2012-ben kérte fel a kormányt, hogy készítse el az 1995-ös polgári védelmi terv új változatát.

Friedrike Lenz, a mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztérium szóvivője hozzátette: az sem új fejlemény, hogy a kormány élelmiszer és ivóvíz tartalékolását tanácsolja az embereknek. A szövetségi polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal honlapján az olvasható, hogy a természeti katasztrófák veszélye miatt minden háztartásban érdemes tartalékolni 14 napra elegendő élelmiszert.