Szexrabszolgának adtak el lányokat Kanadában

erőszak, lány, félelem
Vágólapra másolva!
Kanadában a szexcélú emberkereskedelem áldozatainak 50 százaléka az őslakosok közül kerül ki, pedig ők csak az ország népességének 4 százalékát alkotják. A rendőrség különleges egysége szerint kimondottan piacuk van az őslakos lányoknak. A rengeteg erőszak és kizsákmányolás valószínűleg a velük szemben táplált rasszizmusból fakad.
Vágólapra másolva!

„Emlékszem, egyszer betett egy szobába, aztán két fickó, de egyszerre csak egy, nem mind a ketten, hanem csak egy bejött, és aztán szexeltem vele, és aztán bejött a másik. Utána beszívtam.” A szexet soha nem utasíthatta vissza.

mesélte a kanadai Tanay Little a CNN riporterének.

Little 11 éves volt, amikor egy idősebb lány, akit a barátjának hitt, behálózta, rászoktatta a drogokra, majd eladta prostituáltnak.

Minden második áldozat őslakos

Tanay Little története egyáltalán nem egyedülálló Kanadában. Egy másik lány, Lauren Chopek szintén a CNN-nek mesélte el, hogy őt 14 évesen adták el szexrabszolgának Winnipegben.

A statisztikák szerint a szexcélú emberkereskedelem áldozatainak több mint 50 százaléka az őslakosok közül kerül ki, holott ők csak az ország népességének 4 százalékát teszik ki.

Az emberkereskedők áldozatainak fele őslakos Kanadában. Képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

A rasszizmus szüli az erőszakot

Az őslakosokkal szembeni rasszizmus régóta erősen elterjedt a kanadai társadalomban,

a rasszizmus pedig nőkkel szembeni erőszakot és kizsákmányolást szül –

állítja Diane Redsky, a szexuális bűncselekmények áldozatául esett gyerekeket és nőket segítő Ma Mawei központ vezetője.

„Még mindig olyan társadalomban élünk, ami céltáblának tekinti az őslakos lányokat és nőket” – véli Redsky, aki szerint a probléma kezelésére létrehozott nemzeti különleges egység arra jutott, hogy kimondottan piacuk van az őslakos lányoknak.

Rengeteg pénzt költenek

Az őslakos nők elleni erőszak és kizsákmányolás különösen gyakori Manitoba tartományban. A tartomány vezetése igyekszik véget vetni az erőszaknak, évi 10 millió kanadai dollárt fordítanak erre, ami nagy összeg, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tartomány lakossága csak alig több mint egymillió fő.

A program nemcsak a ráfordított pénz miatt különleges, hanem azért is, mert nemcsak az áldozatokon próbál segíteni, hanem szemléletváltással akarja megelőzni a bűncselekményeket.

A rasszizmus szüli az erőszakot. Képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

A rendőrökben is munkálnak előítéletek

„A rendőrségen belül is működnek előítéletek.

– mondta Danny Smyth, Winnipeg város rendőrfőnök-helyettese.

A winnipegi rendőrségen belül már különleges egység működik, amely kimondottan a szexuális bűncselekményekkel és az emberkereskedelemmel foglalkozik. A rendőrök először az áldozatokon segítenek, és csak ez után próbálják bíróság elé állítani az elkövetőket.

„Van egy olyan csapatunk, amelynek csak a kapcsolatteremtés a feladata. Csak az, hogy ott legyenek, és tudják, hogy kik vannak az utcákon, és kapcsolatokat teremtsenek velük” – mondta el Danny Smyth.