Török kormányfő: Magyarország hozzáállása példaértékű

CAVUSOGLU, Mevlüt; Szijjártó Péter
Ankara, 2016. augusztus 23. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (j) fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Ankarában 2016. augusztus 23-án. MTI Fotó: KKM/Szabó Árpád
Vágólapra másolva!
Magyarország hozzáállása a július 15-i puccskísérlethez példa kell, hogy legyen az Európai Unió többi országa számára – mondta kedden Binali Yildirim török kormányfő Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése során az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint.
Vágólapra másolva!

A közel egyórás tanácskozáson Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett.

Yildirim hangsúlyozta:

amit nagyra értékel. A kormányfő nyomatékosította azt is, hogy a puccskísérletet követő tisztogatások a demokratikus jogállam keretein belül zajlanak. Megerősítette: a magyar hatóságok készek az együttműködésre.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített hálózatot teszi felelőssé a július 15-i eseményekért. A mozgalmat Törökország már korábban terrorszervezetnek minősítette.

Barát, rokon, szövetséges

Az Anadolu szerint a magyar tárcavezető kiemelte:

Szijjártó Péter találkozott Ismail Kahramannal, a parlament elnökével is. A házelnök a magyar népet a török nép barátjának, rokonának és szövetségesének nevezte. Kahraman megköszönte Magyarországnak "a puccskísérlet iránt tanúsított érzékenységét".

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Kkm/Szabó Árpád

A magyar külügyminiszter utalt arra, hogy a magyar kormány az első pillanattól kezdve világosan megfogalmazta álláspontját, és terrortámadásként értékelte a történteket – jelentette a török hírügynökség.

Hamarosan Izmirben találkoznak

Szijjártó később négyszemközti megbeszélést folytatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, az egyeztetés után pedig közös sajtótájékoztatót tartottak.

Cavusoglu azt mondta: Magyarország igaz barát,

míg sok ország és politikus először megvárta az incidens kimenetelét. A török külügyminiszter kiválónak nevezte a két ország közötti politikai kapcsolatokat,

a gazdaság területén pedig a jelenlegi 2,7 milliárd dollárról 5 milliárdra szeretnénk növelni az éves kereskedelmi forgalmat.

A török külügyminiszter bejelentette: örömmel vesz részt szeptemberben a Szigetvár ostromának és Nagy Szulejmán halálának 450. évfordulóján tartandó magyarországi rendezvényeken.

Szijjártó közölte: a két ország felső szintű stratégiai együttműködési tanácsának harmadik ülésére a közeljövőben a nyugat-törökországi Izmirben kerül majd sor.