Földrengés Olaszországban

Vágólapra másolva!
A 6,2-es erősségű földmozgás Perugia térségében, Norcia város közelében pusztított. A földrengésben legkevesebb 120 ember vesztette életét - közölte szerda este Matteo Renzi olasz kormányfő, aki látogatást tett a katasztrófa sújtotta térségben. Magyar áldozata vagy sérültje a Külgazdasági- és Külügyminisztérium szerint eddig nincs a szerencsétlenségnek. 
Vágólapra másolva!

Immár 159-re emelkedett az Olaszország középső részét szerda hajnalban sújtó földrengés halálos áldozatainak száma – jelentette késő éjjel az ANSA hírügynökség az olasz polgári védelem közlésére hivatkozva.

Az előző, esti közlések még 124 halottról és 368 sérültről szóltak. A hatóságok közölték, hogy éjjel is folytatják a kutatást a romok alatt rekedt esetleges túlélők után a 6,2-es erősségű földrengés által leginkább sújtott településeken, Amatricében, Accumoli városkában, valamint Arquata és Pescara del Tronto területén.

Matteo Renzi olasz kormányfő, aki látogatást tett a katasztrófa sújtotta térségben, az este több száz eltűnt emberről beszélt.

Az eltűntek közül

sokan egy Amatricében összeomlott hotel romjai alatt lehetnek.

A település polgármesterének közlése szerint a hotelnek mintegy hetven vendége volt, de eddig csak hét ember holtteste került elő.

A RAI olasz állami televízió még az este arról számolt be, hogy a Marche régióbeli Pescara del Tronto faluban több mint 100 embert keresnek. A BBC brit közszolgálati média úgy tudja, csak Accumoli területén 150 embert tartanak számon eltűntként.

A szerda hajnali földrengés pánikot keltett, a tűzoltósághoz hívások százai futottak be. A rengés fészke az amerikai földtani intézet szerint alig 10 kilométerrel a földfelszín alatt volt.

A mentési munkálatok folytatódnak, ennek eredményessége érdekében az olasz hadsereget is bevetették. A hegyvidéki térségben azonban néhány települést csupán nagy nehézségek árán érnek el a mentőszolgálatok.

A halálos áldozatok között számos kiskorút regisztráltak. Az összeomlott házak alól néhány gyermeket sikerült kimenteni, közülük többen a kórházban haltak bele súlyos sérüléseikbe.

Amatrice és Accumoli területén sátrakat állítanak fel a fedél nélkül maradottak számára. Az első becslések szerint több ezren veszítették el a tetőt fejük fölül. Stefano Petrucci, Accumoli polgármestere azt mondta, egyedül ezen a településen 2500 embert érint ez a probléma. Közülük mintegy kétezren turistaként látogattak Accumoliba. Petrucci azt mondta, hogy a településen jelenleg egyetlen ház sem alkalmas a lakhatásra.

- tette hozzá.

Nagy erőkkel dolgoznak a mentőalakulatok, többen lehetnek még a romok alatt. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Nincs magyar sérült, áldozat

Az olasz hatóságok jelzései szerint eddig nincs magyar áldozata vagy sérültje a földmozgásnak - mondta az Origo kérdésére Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője. Megjegyezte, sem Budapesten, sem a római nagykövetségen nem kaptak eddig olyan segélykérő hívást sem magyaroktól, akik esetleg eltűnt hozzátartozójukat keresnék.

A külügyi tárca eddig nem kapott jelzést magyar sérültről vagy áldozatról Forrás: Origo

A szóvivő kérdésünkre azt is elmondta, hogy augusztusra 262 magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért Olaszország területére, közülük a mai napra 67-en. Ám

azok között, akik a pontos tartózkodási helyüket is megadták a regisztrációnál, egy sincs, aki a földrengéssel érintett térségben tartózkodna.

Menczer Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy ezért is fontos, hogy pontos helyet is megadjanak a konzuli védelemért folyamodók.

Újabb rengések várhatók

A természeti csapás a legnagyobb pusztítást a Marche régióbeli Arquata településen végezte, ahonnan délelőtt már 10 halottról és 20 sérültről érkezett jelentés. A hatóságok szerint azonban a halottak száma ennél lényegesen nagyobb lehet, sok ugyanis az eltűnt.

A RAI olasz állami televízió arról számolt be, hogy Pescara del Trontóban több mint 100 embert keresnek. A sérültek jelentős száma miatt a hatóságok véradásra szólították fel a lakosságot.
Eközben az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet

újabb földrengések veszélyére figyelmeztetett, utórengésekre pedig még napokig, sőt hetekig számítani lehet.

Több épület összedőlt, halálos áldozatai is vannak az olaszországi földrengésnek. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Simone Gianni

Amatrice település polgármestere, Sergio Pirozzi szerint

emberek vannak a romok alatt,

a polgármester azonnali segítséget kért a kimentésükhöz. Elmondta, hogy a hegyi települést nehéz lesz megközelíteni, mert a földrengés megrongálta az oda vezető utakat.

A földmozgásban több kórház is megrongálódott. Az amatricei intézetből a betegeket biztonságos helyre kellett szállítani, és több más településen is hasonló intézkedésre kényszerültek.

Egy sebesült apáca nézi mobiltelefonját az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,2-es erősségű földrengés egyik helyszínén, Amatricében Forrás: MTI/AP/ANSA/Massimo Percossi

Nápolytól Rómáig

A RAI tudósítása szerint Lazio és Umbria régió határán lehetett a földrengés epicentruma, de az onnan 170 kilométerre fekvő Rómától egészen Nápolyig megérezték.

A La Repubblica beszámolója szerint

az olasz fővárosban 20 másodpercen át rázkódtak az épületek, többen a házakból az utcákra menekültek.

A rengést több erős, köztük egy 5,5-es erősségű utórengés követte.

A mostani földmozgás az olasz polgári védelem vezetője, Fabrizio Curcio szerint méreteiben a 2009-es, Abruzzo régióbeli L'Aquila városát elpusztító, több mint 300 halálos áldozatot követelő rengéshez hasonlítható.