Törökország harckocsikkal támadja az Iszlám Államot

Karkamis, 2016. augusztus 24. A török hadsereg és a Szabad Szíriai Hadsereg felkelőszervezet páncélozott harci járművei a török-szír határ mentén fekvő Karkamisban 2016. augusztus 24-én. Sajtóértesülések szerint a török harckocsik átlépték a szíriai határt, és lövik az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet állásait Dzserablúsz környékén. (MTI/EPA/Sedat Suna)
Vágólapra másolva!
Török harckocsik átlépték a szíriai határt, és lövik az Iszlám Állam terrorszervezet állásait Dzserablúsz környékén - jelentette szerdán az NTV török hírtelevízió.
Vágólapra másolva!

Az értesülések szerint a mintegy 20 tank egyelőre csak egy-két kilométernyire hatolt be Szíria területére.

Egyes - meg nem erősített - sajtóinformációk szerint a harckocsik mellett a török szárazföldi erők különleges egysége is csatlakozott az Eufráteszi Pajzs (Firat Kalkani) elnevezésű hadművelethez, ők egyebek között egy aknamentes "folyosó" kialakításában segítenek.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán megerősítette a harckocsik részvételét a katonai műveletben. Az NTV kereskedelmi hírcsatorna által élőben közvetített nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy

a beavatkozás az "Iszlám Állam határról való kisöprésére" irányul.

A török művelethez a terepen olyan szíriai ellenzéki fegyveres csoportok is csatlakoztak, amelyek Ankara támogatását élvezik a szíriai belháborúban. Cavusoglu a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) egységeit nevezte meg az ellenzéki fegyveres csoportok közül.

A török hadsereg és a Szabad Szíriai Hadsereg felkelőszervezet páncélozott harci járművei a török-szír határ mentén fekvő Karkamisban Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Az NTV szerint a hadműveletet 15 napra tervezik, és végső célja, hogy az Iszlám Állam fegyvereseit egészen Rakkáig visszaszorítsák.

Numan Kurtulmus török kormányfőhelyettes az NTV-nek nyilatkozva "nemzetbiztonsági ügynek" nevezte a szíriai határtelepülés visszafoglalását.

Dzserablúsz az Iszlám Állam egyik utolsó nagy bástyája a török határ közelében.

A török katonai akció szerda hajnalban kezdődött az Iszlám Állam dzserablúszi állásai elleni tüzérségi támadásokkal és a Washington vezette nemzetközi koalícióval közösen végrehajtott légicsapásokkal. A művelet célja, hogy garantálják a török-szíriai határ biztonságát, hozzájáruljanak Szíria területi egységének megőrzéséhez, és támogassák az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépést - olvasható a témáról kiadott közleményben.

A művelet kezdete után néhány órával érkezett meg Ankarába Joe Biden amerikai alelnök, a legmagasabb rangú nyugati politikus, aki a július 15-i sikertelen katonai puccskísérlet óta Törökországba látogat. Tárgyalásainak központi témája a szíriai háború mellett az 1999 óta önkéntes amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen kiadatásának ügye. A török kormány az egykor Recep Tayyip Erdogan elnök szoros szövetségesének számító iszlám hitszónokot tartja a puccskísérlet felelősének.