Másik országban akartak robbantani a brüsszeli merénylők

Magyar sérültjei is vannak a brüsszeli merényletsorozatnak, Belgium, Brüsszel, reptér
A picture shows damage to the facade of Brussels Airport, in Zaventem, on March 2016 after two explosions in the airport. Belgian firefighters said there were at least 21 dead after "enormous" blasts hit Brussels airport and the city's metro system. / AFP / BELGA / DIRK WAEM / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
Eredetileg franciaországi vagy hollandiai merényletet terveztek a márciusban Brüsszelben öngyilkos robbantásokat elkövető el-Bakraoui fivérek, az idő szorításában azonban úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább, és a belga fővárosban csapnak le – jelentette csütörtökön a helyi sajtó az ügyet jól ismerő forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Paris Match című hetilap friss értesülései szerint a belgiumi születésű, marokkói felmenőkkel rendelkező testvérpár a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság helyszíneit, esetleg az amszterdami Schiphol repülőteret kívánta célba venni, nem Brüsszel volt az elsődleges célpont.

Tartottak a lebukástól, ezért rögtönöztek

Névtelenséget kérő források tájékoztatása szerint a merénylők számítógépének átvizsgálásából kiderült, hogy valószínűleg az után döntöttek a mielőbbi cselekvés mellett, hogy a hatóságok március 15-én felfedezték a búvóhelyüket a belga fővárosban, három nappal később pedig őrizetbe vették Salah Abdeslamot, a tavaly novemberi párizsi terrortámadások egyik résztvevőjét.

"A megtalált felvételek és dokumentumok arról tanúskodnak, hogy féltek attól, hogy elérünk hozzájuk. Azt írták a társaiknak, hogy sajnálják, de nem tudják őket kiszabadítani, és bocsánatot kértek, amiért előttük jutnak a paradicsomba, azonban kénytelenek sürgősen cselekedni" – közölte a neve elhallgatását kérő tisztségviselő. Hozzátette, ebből arra lehet következtetni, hogy a merénylők rögtönözték a brüsszeli terrortámadásokat.

A Zaventem reptér a merénylet után Forrás: AFP/Dirk Waem

Ibrahim el-Bakraoui március 22-én robbantotta fel magát a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, míg testvére, Khalid nem sokkal később a metróban, az európai uniós intézmények közelében követett el öngyilkos merényletet.

A brüsszeli terrortámadásokban harminckét ember halt meg, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek.