Olasz földrengés: még lehetnek túlélők a romok alatt

földrengés Olaszország Amatrice
Residents stand among damaged buildings after a strong earthquake hit Amatrice on August 24, 2016. Central Italy was struck by a powerful, 6.2-magnitude earthquake in the early hours, which has killed at least three people and devastated dozens of mountain villages. Numerous buildings had collapsed in communities close to the epicenter of the quake near the town of Norcia in the region of Umbria, witnesses told Italian media, with an increase in the death toll highly likely. / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Vágólapra másolva!
Két szimbóluma már van az olaszországi földrengésnek: Amatrice város toronyórája, amely a földrengés időpontjában megállt, és egy kislány, aki 12 órát töltött a romok alatt, mielőtt megtalálták egy közeli településen, Pescara del Trontóban. Nővére mentette meg az életét - aki viszont meghalt.
Vágólapra másolva!

Giorgiát nővére, Giulia Renaldo a saját testével, élete árán védte meg az összedőlő nyaralójukban, ahol feltehetően egymás mellett aludtak, amikor szerda hajnalban megmozdult a föld.

Nagymamájukkal nyaraltak, a 64 éves asszony is túlélte a ház összedőlését – írja a Daily Mail. Pescara del Tronto teljesen összedőlt, 50-60 áldozat lehet, csak abban a városban. (Ide kattintva megnézhet egy légi felvételt a város állapotáról.)

Eddig 241 halottat találtak. A képre kattintva fotógaléria nyílik! Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Az áldozatok között nagyon sok a gyerek és az idős,

mert jellemzően sokan nyaraltak a környéken nagyszülőkkel.

A romok alatt találták meg egy négytagú család holttesét is: a szülőket, valamint kilencéves és nyolchónapos kisfiúkat. Az áldozatok között van egy 18 hónapos kislány is, akinek az édesanyja a 2009-es l’aquilai földrengés után költözött át Arquata del Trontóba, amely Pescara del Tronto testvérfaluja, három kilométerre északra, és amely szintén teljesen rombadőlt.

A keresőegységek tagjai azt mondják, hogy még sok túlélőt találhatnak, ha elég gyorsak.

– mondta az olasz polgári védelem szóvivője, Luigi D’Angelo a CNN-nek. A mostani földrengés központjától nem messze, L’Aquilában, ahol hét éve hasonló földrengés volt, még 72 órával a katasztrófa után is találtak túlélőt a romok alatt.

Az óra 3 óra 37 percet mutat, ekkor mozdult meg a föld Amatrice városában. A képre kattintva fotógaléria nyílik! Forrás: NurPhoto/Manuel Romano/NurPhoto/Manuel Romano

A szerdai, 6,2-es erősségű földrengés után már 241 a halottak száma, közel 400-an megsérültek. (A magyar külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról.) A mentésben már körülbelül 5200 fő vesz részt, sok az önkéntes.

Amatricében nagyjából 180-an haltak meg, és a város háromnegyed része romba dőlt. Az itteni harangtorony órája jelképpé vált,

a földrengés időpontjában ugyanis megállt.

A rengést még a körülbelül 100 km-re lévő Rómában is érezték. Utórengések azóta is vannak, csütörtök délután 4,3-es erősségűt mértek.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A földrengés érintette területre Matteo Renzi miniszterelnök is ellátogatott. Utána úgy fogalmazott: „Olaszország egy család, amelyet most jelentős csapás ért, de ezekben a nehéz órákban is tudják az olaszok, mit kell tenniük.”

L’Aquila óvárosa hét év után is szellemváros

2009. április 6-án hasonló erejű, 6,3-es erősségű földrengés döntötte romba az abruzzói L’Aquila városát, amely alig 40 km-re délre van Amatricétől. A két város annyira közel van egymáshoz, hogy

vannak túlélők, akik a 2009-es földrengés után átköltöztek Amatricébe vagy környékére.

Az akkori földrengésnek összesen 309 áldozata volt. A nevüket egy aranytáblára felírva minden évben körbehordozzák a nagypénteki körmeneten Krisztus, Szent Mária és a szentek szobrai között.

A hét évvel ezelőtti földrengés után perbe fogták az olasz katasztrófa-előrejelzési bizottság hét tagját, amiért nem jósolták meg előre a földrengést. Bár ez teljes pontossággal nem lehet megtenni, 2012-ben el is ítélték, ám két év múlva jogerősen felmentették őket. Hat embert pedig azért tartóztattak le 2010-ben, mert a nápolyi maffia, a Camorra egyik klánja állt több olyan cég mögött, amely az újjáépítéseknél megbízásokhoz jutott.

L’Aquila történelmi belvárosát a középkori, a reneszánsz és a barokk építészet jellemzi, és a földrengés előtt körülbelül 20 ezer ember lakta. Ma azonban nagyrészt

újjáépítetlen, állványoktól elcsúfított szellemváros,

csak a közigazgatási épületeket és a templomokat építették újjá – legalábbis a The Irish Times tudósítója szerint, aki odautazott idén márciusban megnézni, mi történt hét év alatt. A jelenlegi alpolgármester – aki egykor maffiaperekben volt vizsgálóbíró, és 2014 óta dolgozik a városházán – azt mondta, hogy

eddig 9 milliárd eurót költött a város az újjáépítésre, és még legalább 6 év és további 600 millió kellene a városközpont befejezéséhez.

Persze nagyon sok pénz elcsorgott a korrupciós csatornákon.

A képre kattintva galéria nyílik NurPhoto/Manuel Romano/NurPhoto/Manuel Romano

A földrengés után az akkori Berlusconi-kormány rekonstrukciós programjában főleg a L’Aquila környéki településeket fejlesztették, hogy a földrengés miatt hajléktalanná vált közel 80 ezer embert minél gyorsabban lakáshoz juttassák. Ezek a gyorsberuházások voltak feltehetően a fantomcégek és a maffiaüzletek melegágyai. Az első ilyen lakások hét hónap alatt elkészültek, de

közel 30 százalékukat mára már le kellett bontani vagy újjá kellett építeni

az alpolgármester szerint. És persze mivel a fantomcégek azóta felszívódtak, a kártérítésre esély sincsen. Az egyetlen pozitív dolog, hogy a helyreállítás során új közműrendszer – például optikai kábelhálózat – épül ki az óvárosban.

A legerősebb magyarországi földrengés

Magyarországon valószínűleg 1763. június 28-án volt a legnagyobb földrengés, 6,3-as erősségűre becsülik utólag. Romba döntötte Komárom harmadát, és több mint 60 ember meghalt. Az első tudományosan feldolgozott magyarországi földrengés 1810. január 14-én Mór térségében volt. Ez 5,4-es erősségű volt, és majdnem ezer kisebb utórengés követte. Budapesten, Pozsonyban és Bécsben is érezték a rengést, de áldozatok nem voltak.