247 halott az olasz földrengésben

földrengés Olaszország Amatrice
Victims sit among the rubble of a house after a strong heartquake hit Amatrice on August 24, 2016. Central Italy was struck by a powerful, 6.2-magnitude earthquake in the early hours, which has killed at least three people and devastated dozens of mountain villages. Numerous buildings had collapsed in communities close to the epicenter of the quake near the town of Norcia in the region of Umbria, witnesses told Italian media, with an increase in the death toll highly likely. / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Vágólapra másolva!
A közép-olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma 247-re emelkedett – jelentette csütörtök reggel az Ansa olasz hírügynökség. 
Vágólapra másolva!

Csak Amatrice városában mintegy négyszázra teszik a sérültek számát. Kétezer-ötszázan maradtak otthon nélkül. A lakosok sátrakban és a szabad ég alatt töltötték az éjszakát.

A túlélők keresése egész éjszaka folytatódott. A reflektorfényekkel megvilágított romok közül

egy életben maradt kislányt húztak ki tizenhét órával a földrengés után.

Egy, a szerda hajnali földrengés perceiben egy autóban csókolózó szerelmespárt is életben találtak meg az épületek romjai alatt összeroncsolódott kocsiban.

Van azonban, aki még mindig a rokonait keresi, és elkeseredetten a nevüket kiabálja a házak romjai felett.

A halottakat egyelőre ott helyezik el, ahol tudják, Amatrice városában egy mezőn sorakoznak a lefedett holttestek, az életben maradt helyi papok imádkoznak értük.

A halottak között magas a gyerekek és az idősek száma:

több esetben unokákról és nagyszülőkről van szó, akik együtt töltötték a nyári vakáció napjait.

Kétezer-ötszázan maradtak otthon nélkül. A lakosok sátrakban és a szabad ég alatt töltötték az éjszakát. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A nagy részében teljesen megsemmisült Amatricében a földrengés jelképe a toronyóra lett, amelynek mutatói megálltak a földrengés pillanatában.

Luca Cari, a tűzoltóság helyi szóvivője elmondta, hogy a túlélők keresése csütörtökön is folytatódik: a romokat darabról darabra távolítják el, egyúttal stabilizálva az épületroncsokat az újabb omlások elkerülésére.

Harminc olaszországi kutyás mentőegység dolgozik, a túlélőket kereső kutyák azonban egyre kevesebb szimatot fognak. A mentésben részt vevők attól tartanak, hogy az áldozatok nagy részét majd csak a romok mélyén fogják megtalálni.

Sergio Pirozzi, Amatrice polgármestere elmondta, hogy a város Roma nevű szállodájában tudomása szerint hetven vendég aludt, de eddig csak két halottat találtak meg. Az éjszakát végigdolgozó mentőcsapatokat reggel újabbak váltották le. A földrengés egész térségét az olasz fegyveres erők katonái felügyelik, esetleges rablások és más bűncselekmények elkerülése érdekében is.

Van, aki még mindig a rokonait keresi, és elkeseredetten a nevüket kiabálja a házak romjai felett. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Az éjszaka több mint hatvan utórezgést észleltek, a legerősebb 4,5-ös erősségű volt, és csütörtökön hajnali öt óra után következett be.

A földrengés térségében senkit sem engedtek vissza az otthonába, még akkor sem, ha az épület nem károsodott.

Több ezren töltötték az ezer méter magas hegyekben a hűvös éjszakát a szabad ég alatt, takarókba burkolózva vagy az autójukban.

Eddig három sátortábor épült, de ide nem fért be mindenki. Az első élelmiszercsomagokat az olasz termelői szövetség juttatta el a helyszínre.

Pszichológusok is segítenek a túlélőknek és a mentőknek egyaránt. Az olasz polgári védelem és a tűzoltóság tapasztalt emberei is gyakran a sírással küszködnek élők és halottak megtalálásakor.
Nagyon sok helyi fiatal beállt a mentők közé, és szerda hajnal óta megállás nélkül segít.

A sérülteket a közeli Rieti és más olasz városok kórházaiba szállították. A szerdai országos véradási akciónak köszönhetően elég plazma áll rendelkezésre. Matteo Renzi olasz miniszterelnök azonnali segítséget ígért, a kormány csütörtökön jelenti be, hogy milyen intézkedéseket vezet be a földrengés sújtotta tartományok számára.

Olasz szeizmológusok szerint a földrengés pusztító hatását csekély mélysége magyarázza. Az Appenninek csúcsain történt földmozgás epicentruma 5-7 kilométeres mélységben volt, ezért okozott ennyi felszíni kárt a rezgés. Ugyanakkor köztudott, hogy a földrengések hazájaként ismert Olaszországban az épületek hetven százaléka nem felel meg a földrengés-biztonsági előírásoknak. Amatricében azonban a 2012-ben felavatott, földrengésbiztos általános iskola épülete is szabályosan szétmorzsolódott.