Az UNICEF szerint 1,4 millió gyerek lett menekült a Boko Haram miatt

Horizontal A loaded truck wait to carry people fleeing from Boko Haram Islamists at Mairi village outskirts of Maiduguri capital of northeast Borno State, on February 6, 2016.
Suspected Boko Haram Islamists have killed four people following raids on villa
Milliók hagyták el otthonaikat
Vágólapra másolva!
1,4 millió gyerek lett menekült a Boko Haram terrorja miatt, egymillió pedig a Boko Haram által ellenőrzött területen él az UNICEF szerint. A Csád-tó térségében félmillió gyerek szenved alultápláltságtól.
Vágólapra másolva!

Mintegy 1,4 millió gyermek kényszerült otthona elhagyására Nigéria északi részében és a szomszédos államokban a Boko Haram terrorszervezet erőszakcselekményei miatt - közölte augusztus 25-én, csütörtökön az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A világszervezet hivatala friss jelentésében arra a további egymillió gyermekre is felhívta a figyelmet, akik a Boko Haram által ellenőrzött vagy a segélyszervezetek számára elérhetetlen területeken ragadtak.

Félmillió gyerek alultáplált

Az UNICEF kitért arra is, hogy a Csád-tó régiójában - ez Nigéria mellett Kamerunt, Csádot és Nigert foglalja magában - körülbelül 475 ezer gyerek alultápláltságban szenved, és

ebből az állapotból csak egy speciális táplálási terápiával tudnak teljesen felépülni.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) nemrég arra figyelmeztetett, hogy a térségben március óta csaknem megduplázódott, nagyjából 4,5 millióra nőtt az élelmiszersegélyre szoruló emberek száma.

Az UNICEF-nek nincs elég pénze

Manuel Fontaine, az UNICEF nyugat- és közép-afrikai igazgatója elmondta, hogy a folyamatosan növekvő szükségletek miatt a segélyszervezetek egyre leterheltebbek. Mint hozzátette, mindeközben

az UNICEF eddig csupán 13 százalékát kapta meg annak a 308 millió dollárnak (több mint 84 milliárd forintnak), amelyre a szervezetnek szüksége lenne

a régióban élő gyerekek és családok megsegítésére.

Hét éve szenvednek a terrorszervezet miatt

A Boko Haram hét éve küzd egy iszlám állam megteremtéséért elsősorban Nigéria északi részén. A harcok során már mintegy 20 ezren vesztették életüket, és

több mint 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

Az összecsapások átterjedtek a szomszédos Kamerun, Csád és Niger területére is. A nigériai terrorszervezet 2014 áprilisában 270 iskoláslány elrablásával került reflektorfénybe.