A bíróság felfüggesztette az egyik helyi burkinitilalmat

Islam leisure Vertical
(FILES) This file photo taken on August 16, 2016 shows Tunisian women, one (R) wearing a "burkini", a full-body swimsuit designed for Muslim women, walking in the water at Ghar El Melh beach near Bizerte, northeast of the capital Tunis. The ban on the Islamic burkini swimsuit on some French beaches has triggered disdain in English-speaking countries, where outlawing religion-oriented clothing is seen as hampering integration. / AFP PHOTO / FETHI BELAID
Vágólapra másolva!
Ideiglenes határozatában felfüggesztette pénteken a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésére vonatkozó tilalmat az egyik franciaországi üdülőhelyen a legfőbb közigazgatási bírósági szerv, az Államtanács.
Vágólapra másolva!

A testület állásfoglalását egy jogvédő szervezet, az Emberi Jogok Ligája kérte, amely beadványában a francia Riviérán fekvő Villeneuve-Loubet-ben bevezetett burkinitilalom feloldását kérte arra hivatkozva, hogy a lépés ellentétes a szabadságjogokkal.

A francia jogrendszer lehetővé teszi a bíróságok számára, hogy az ítélethozatalt megelőzően ideiglenes határozatokat hozzanak bizonyos ügyekben.

Precedens - vagy...?

A döntés precedensértékű lehet azon a 31 településen, ahol augusztus folyamán hasonló tilalmat vezettek be. A korzikai Sisco polgármestere viszont már bejelentette: a döntés miatt nem fogja visszavonni a saját rendeletét.

A polgármesterek többsége a rendeletekben arra hivatkozott, hogy a burkini viselete a közrend megzavarásának kockázatát hordozza magában, azaz provokál. Ezt azonban az Államtanács nem látta bizonyítottnak.

"Villeneuve-Loubet-ben

semmi nem utal arra, hogy a közrend megzavarásának kockázatával járna egy ilyen viselet egyes embereken fürdőzés közben"

- olvasható a döntés indoklásában. "Miután nincs ilyen kockázat, a polgármester nem hozhat olyan intézkedést, amelyben megtiltja a strandon és fürdőzés közben a burkini viselését - tette hozzá a legfőbb közigazgatási szerv.

A burkini betiltása

- húzza alá közleményében a bíróság.

Francois Pinatel, a település önkormányzatát képviselő ügyvéd a csütörtöki meghallgatáson azt mondta, hogy a rendelet augusztus 5-i meghozatala előtt egyre több muszlim nő viselt teljes testet és arcot elfedő, a burka és a bikini szavak összeboronálásával burkininek elnevezett fürdőruhát, és ez hozzájárult a feszültségek növekedéséhez a július 14-i 87 áldozattal járó nizzai iszlamista terrortámadás által megviselt régióban.

Provokáció vagy szabadságjog? Forrás: AFP/Raymond Roig

Az ügy hatalmas indulatokat váltott ki Franciaországban és megosztotta a francia politikai elitet.

Muzulmán vallási vezetők pénteken üdvözölték "a jog és a bölcsesség győzelemét". Miközben Manuel Valls miniszterelnök még a döntés előtt támogatta a tiltást, kormányának két női tagja, elhatárolódott tőle. Francois Hollande államfő anélkül, hogy egyértelműen állást foglalt volna a kérdésben, csütörtökön úgy fogalmazott, hogy minden állampolgárnak "provokáció és megbélyegzés nélkül alkalmazkodnia kell a szabályokhoz".