Halálra botozták a bolíviai belügyminiszter-helyettest

Bányásztüntetés Bolíviában La Paz szövetkezeti törvényének módosítása ellen tiltakoznak. 252 tüntető bányász és száz rendfenntartó is megsebesült az összetűzésekben. Két bányász életét vesztette
Panduro, 2016. augusztus 26. Egy bolíviai rendőr parittyából követ hajít a napok óta útlezárásokkal sztrájkoló bányászok felé a fővárost, La Pazt és Cochabambát összekötő forgalmas hegyvidéki úton, Panduro térségben 2016. augusztus 25-én. Az összecsapásban az ország szövetkezeti törvényének módosítása ellen tiltakozó bányászok közül ketten életüket vesztették. A bányászokkal tárgyalni készülő Rodolfo Illanes bolíviai belügyminiszter-helyettest Panduroban elrabolták és agyonverték a tiltakozók. (MTI/EPA/Martin Alipaz)
Vágólapra másolva!
Elrabolták és agyonverték a bolíviai belügyminiszter-helyettest sztrájkoló és utakat lezáró bányászok csütörtökön az ország egyik hegyvidéki települése, Panduro közelében. A politikus azért utazott oda, hogy tárgyaljon a bányászokkal - erősítette meg a bolíviai kormány.
Vágólapra másolva!

A gyilkosság azt követően történt, hogy

két bányász életét vesztette, amikor az útlezáró sztrájkolók összecsaptak rendőrökkel,

és ez nyilvánvalóan még inkább kiélezte a helyzetet.

Egy bolíviai rendőr parittyából követ hajít a napok óta útlezárásokkal sztrájkoló bányászok felé a fővárost, La Pazt és Cochabambát összekötő forgalmas hegyvidéki úton. A képre kattintva fotógaléria nyílik! Forrás: MTI/EPA/EFE/Martin Alipaz

Panduro 130 kilométerre van La Paztól. A bányászok hétfő óta lezárva tartják a település mellett vezető autópályát és több másik utat, ami miatt autók és utasok ezrei rekedtek dugókban.

A bolíviai bányászok már két héttel ezelőtt is konfliktusba kerültek a hatalommal,

legkevesebb 252 tüntető bányász megsebesült, amikor összecsapott az ellenük kivezényelt rendőrökkel

La Paz megyében. Száz rendfenntartó is megsebesült. A bányászok és a rendőrök közötti összetűzések azzal kezdődtek, hogy a tüntetők több autópályát lezártak.

A bányászok az ország szövetkezeti törvényének módosítása ellen tiltakoznak. Állításuk szerint a változtatás miatt a bányászati szektorban meggyengül a szövetkezetek joga, csökken hatáskörük. Bolíviában mintegy százezer bányász dolgozik szövetkezetekbe szerveződve.