Kettős életet élt az USA európai parancsnokságának vezérőrnagya

David Haight, USA Európai Parancsnokság (U.S. European Command) vezérőrnagy
Vágólapra másolva!
David Haight vezérőrnagy – aki házasember, és négy gyereke van – 2005-ben, Bagdadban kezdett viszonyt egy amerikai kormányalkalmazottal, akivel 2012-2013-ban swinger partikra is járt.
Vágólapra másolva!

A vezérőrnagy titkára csak nemrég, áprilisban derített fényt az amerikai hadsereg belső vizsgálata, és májusban visszahívták Washingtonba az USA Európai Parancsnokságáról. Haight irányította a Kelet-Európában fokozódó orosz nyomás elleni katonai ellenlépéseket. Visszahívása után lefokozták, ami ráadásul évi 10 ezer dolláros fizetéscsökkenést is jelent.

David Haight kicsapongása 30 éves sikeres katonai pályafutásának végét jelenti Forrás: United States Army

Az eltávolítását nem hozta nyilvánosságra a hadsereg, először az USA Today számolt be az ügyről, miután a birtokába jutott a katonai felügyelő jelentése. A lap megszólaltatta Haight partnerét, a 49 éves Jennifer Armstrongot. A nő elmondta, hogy kacér e-mailezéssel kezdődött a viszonyuk, majd swinger klubokban találkoztak vagy szállodákban, és a vezérőrnagy otthonában is.

A vezérőrnagy kettős élete biztonsági kockázatot jelentett, hiszen zsarolhatóvá tette, mégsem derült rá fény egy évtizeden át.

Sőt ezalatt háromszor léptették elő. Az USA Today-nek név nélkül nyilatkozó szakértők szerint az orosz titkosszolgálat nagy erőket fordít a telefonhívások lehallgatására és elemzésére. Egy vizsgálati jelentés szerint Haight tavaly június és november között összesen 1400 percnyi magánjellegű telefonbeszélgetést folytatott kormányzati mobiltelefonján. Gyakran kiment telefonálni stuttgarti, a külső kommunikációtól leárnyékolt irodájából.

Haight admirális rangban kezdett dolgozni az európai főparancsnokságon 2010-ben, még Mike Mullen vezérkari főnök szárnysegédjeként. Kulcsfontosságú tanácsadó volt abban a 2011-es hadműveletben is, amelyben kiderítették, hol bujkál Oszama bin Laden – az al-Kaida terrorszervezet egykori vezére, az USA elleni 2001-es terrortámadások kitervelője –, és végül megölték.

A titkolt viszony részletei

Haight és Armstrong viszonya 2005-ben kezdődött. A nő a harcban elesettek földi maradványainak azonosításával, hazaszállításával foglalkozott Irakban. Haight-et egy katonai bázison látta meg, és megtetszett neki, ezért

e-mailt küldött a katonai nyilvántartásban szereplő minden David Haight-nek, azt írva, hogy „félelmetes a mosolya".

Haight, aki akkor a 2. rohamosztag parancsnoka volt, válaszolt a nőnek, így kezdődött titkos viszonyuk.

Haight a nővel nyíltan szexuális tartalmú e-mailezést is folytatott hivatalos postafiókján keresztül. Szexpartnere más párokat is keresett, és elérhetőségeiket Haight-nek a munkahelyi e-mail címére küldte – legalábbis a nő által készített e-mail másolatok tanúsága szerint. A Pentagon nyomozása is megállapította, hogy

összesen 800 magánlevelet küldött Haight a katonai számítógépéről.

A swinger klubokba a nő vitte el Haight-et, mialatt a férfi Fort Benningben állomásozott 2012 és 2013 között. Voltak partik Haight házában is. Ráadásul volt profiljuk is egy internetes swingeroldalon, fényképpel, bár Haight arca ki volt takarva.

Észak-Virginiában nem messze laktak egymástól, Haight munkából hazafelé menet, este gyakran beugrott Armstronghoz.

Tavaly névtelen bejelentésre indított belső vizsgálatot a Pentagon Haight házasságtörési ügyében. A hadsereg elrendelte, hogy Haight szakítsa meg viszonyát Armstronggal. A titkos viszony lelepleződésével Haight 30 éves karrierjének vége szakad, visszavonulási rangját a katonai rendészet határozza majd meg.

Több vizsgálat is folyik katonai vezetők ellen

Haight esete nem egyedülálló a legfőbb amerikai katonai vezetők körében – írja a USA Today. Novemberben Ash Carter védelmi miniszter bocsátotta el katonai tanácsadóját, Ron Lewist házasságtörési ügy miatt, amelyet még mindig vizsgál a Pentagon. Márciusban az amerikai légierő altábornagyát, John Hestermant bocsátották el, mert egy nő tiszttársát szexuális tartalmú e-mailekkel zaklatta – állapította meg a katonai rendészet nyomozása. A legpikánsabb ügy mégis a „Fat Leopard" néven elhíresült ügy: a haditengerészet több parancsnok után nyomoz, mert hadihajók mozgásáról osztottak meg titkos információkat prostituáltakkal.