Orbán négy javaslatot vitt Merkeléknek a V4-csúcsra

Orbán Viktor; FICO, Robert; MERKEL, Angela; SOBOTKA, Bohuslav; SZYDLO, Beata, V4-csúcs , Varsó
Varsó, 2016. augusztus 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Robert Fico szlovák miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, valamint Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő (b-j) a visegrádi országok miniszterelnökei és a német kancellár találkozóján tartott sajtótájékoztatón Varsóban 2016. augusztus 26-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Varsóban tárgyalnak a visegrádi négyek kormányfői. A találkozón Angela Merkel német kancellár is részt vesz. Orbán Viktor magyar miniszterelnök négy javaslattal érkezett a csúcstalálkozóra, eszerint a biztonságot prioritássá kellene tenni az EU-ban, a brüsszeli intézményeknek vissza kellene térniük eredeti rendeltetésükhöz, a migrációt és a szociális kérdéseket tagállami szinten kellene kezelni.
Vágólapra másolva!

Az európai uniós gazdaságpolitika, az intézményrendszer, a közös biztonságpolitika és az uniós szakpolitikák terén tett négy javaslatot Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió jövője kapcsán az augusztus 26-án, pénteken kezdődő, varsói V4-csúcstalálkozót megelőző sajtótájékoztatón:

  • Úgy vélte, hogy kiemelt prioritássá kellene tenni a biztonság kérdését, és hozzá kellene kezdeni egy közös európai hadsereg felállításához.
  • Álláspontja szerint az európai központi intézményeknek - mind az Európai Tanácsnak, mind az Európai Bizottságnak - vissza kellene térniük eredeti rendeltetésükhöz.
  • Ezenfelül Orbán Viktor azt javasolta, hogy az Európai Unió őrizze meg régi, bevált politikáit, úgymint a kohéziós és agrárpolitikát, viszont ne emelje uniós szintre a migrációt és a szociális kérdéseket.
  • Azt tanácsolta, hogy a közösség tartsa fenn az európai gazdaságpolitika szigorú költségvetési fegyelemre, szerkezeti átalakításra és gazdasági stabilitásra irányuló politikáját.

A brexit nem ok, hanem következmény

A britek kilépése az Európai Unióból nem kiváltó oka, hanem következménye az Európán belüli helyzetnek, az Európai Unió pedig teljesen elvesztette az adaptációs készségét - jelentette ki Orbán Viktor a találkozón, amelyen részt vesz Angela Merkel német kancellár is.

Adaptáció és szabálykövetés

"Két bajjal kell egyszerre megküzdenünk. Az első az, hogy az Európai Unió elvesztette az adaptációs készségét szinte minden dimenzióban.

mint például Ukrajna" - mondta a tárgyalások megkezdése előtti sajtótájékoztatón Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök szerint a második baj, amellyel az EU küszködik, az, hogy az unió a már létező szabályait sem tartja be, amelyek a határvédelemre és a schengeni övezetre, a költségvetési fegyelemre és a pénzügyi intézmények működésére vonatkozik.

Angela Merkel és a V4-ek kormányfői Európa jövőjéről tárgyalnak Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Első a biztonság

A brit uniós tagság megszüntetésével (brexit) kialakuló helyzetben azokra az ügyekre kell összpontosítani, amelyek összekötik az Európai Unióban maradó 27 országot - emelte ki Angela Merkel német kancellár.

A kancellár a visegrádi országok kormányfőivel közösen tartott tájékoztatón első számú ügyként az EU külső és belső biztonságát említette.

Hangsúlyozta, hogy az EU működését szabályozó lisszaboni szerződés alapján a tagországok az eddiginél többet tehetnek és több "közös akciót tervezhetnek" a közös biztonság- és védelempolitika területén.

A belbiztonság területén, amelyen "nem csak a terrorizmus elleni harcról" van szó, közös projektek egész sora vár megvalósításra - tette hozzá Angela Merkel.

Humanitás, partnerség, illegalitás

Kiemelte, hogy a migráció ügyében különösképpen a "humanitárius felelősségvállalás", az afrikai országokkal kialakítandó "migrációs partnerség" és a Törökországgal kezdett együttműködés, valamint

az "illegalitás elleni küzdelem" kérdéséről szükséges tárgyalni.

Komoly vita

Az Európai Unióban komoly vitára van szükség a biztonsági kérdésekről, reagálni kell a terrorizmussal, a migrációs válsággal összefüggő kihívásokra - értékelt Beata Szydlo lengyel kormányfő. Az EU belső és külső biztonságát, ezen belül a terrorizmust, a migrációs válságot érintő témákban hangsúlyt kell helyezni a külső határvédelemre, valamint az EU határain kívül nyújtandó humanitárius segítségnyújtásra - szögezte le a lengyel miniszterelnök.

Hatékonyabb együttműködés

Az Egyesült Királyság kilépéséről döntő júniusi brit népszavazás után

olyan változásokra van szükség, "amelyek összekapcsolják, nem pedig elválasztják a tagállamokat"

- szögezte le Szydlo, aláhúzva a hatékonyabb európai együttműködésre irányuló reformok nélkülözhetetlenségét.

Orbán Viktor szerint a brexit nem ok, hanem következmény Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Újfajta kommunikáció

Szükség van arra, hogy a jövőben megváltozzon a kommunikáció az Európai Unió intézményei és a tagállamok között - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök.

Robert Fico szerint az is

elengedhetetlen, hogy az Európai Unió visszaszerezze globális szerepét

a világpolitikában és a gazdaságban is.

A szeptember 16-i "pozsonyi csúcstalálkozón mindezt meg kell vitatni. Tudatosítani kell, hogy hosszú távú folyamatokról van szó, de el kell őket indítani" - hangsúlyozta a szlovák kormányfő, akinek országa jelenleg ellátja az unió Tanácsának soros elnökségét.

Vita a közös hadseregről

Csehország számára az európai biztonság megerősítése, valamint az Európai Unió nyugati és keleti országai közti gazdasági és életszínvonal gyorsabb kiegyenlítése jelenti azokat a prioritásokat, amelyeket fel kíván vetni az Európai Unió szeptemberi pozsonyi csúcstalálkozóján - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

- vélekedett Bohuslav Sobotka.
Hangsúlyozta: Csehország rendkívül fontosnak tartja azt is, hogy az Európai Unió megerősítse a lakosság körében az integrációba vetett hitet, mert ez a sikeres politika alapja.