Észak-Korea végzetes csapást helyezett kilátásba az USA-nak

Kim Dzsongun
Kim Dzsongun a példás büntetések híve
Vágólapra másolva!
Egyhangúlag elítélte augusztus 26-án, pénteken Észak-Korea legutóbbi, három nappal korábban végrehajtott rakétakísérletét az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amely "további jelentős intézkedéseket" helyezett kilátásba az ország ellen. Észak-Korea szerint az ENSZ provokál, az USA úgy kerülhet el egy végzetes csapást, ha nem sérti meg Phenjan méltóságát.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tizenöt tagja egységesen elítélte Phenjant, amiért augusztus 24-én ballisztikus rakétát indított tengeralattjáróról. A rakétát nem messze a tengerparti Szinpho városától bocsátották fel, amelynek közelében a műholdfelvételek szerint egy tengeralattjáró-támaszpont található.

Az amerikai hadgyakorlat után

A phenjani rezsim két nappal az után hajtotta végre az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait sértő újabb fegyverkísérletet, hogy "megbocsáthatatlan" bűnténynek, a Koreai-félszigetet "a háború szélére sodró" provokációnak minősítette a dél-koreai és amerikai haderő hétfőn megkezdett szokásos éves hadgyakorlatát, és válaszul "megelőző nukleáris csapással" fenyegetőzött.

Japánra is veszélyes

Dél-koreai tisztségviselők aggodalommal állapították meg, hogy Észak-Koreának még sohasem sikerült olyan messzire eljuttatnia tengeralattjáróról indított rakétát. A ballisztikus fegyver 500 kilométeres távolságot tett meg a kilövéstől a becsapódásig, így immár Dél-Korea szinte egészére fenyegetést jelent, ha a határ közeléből indítja Észak-Korea a rakétát. Ráadásul

Japán egyes részei is a rakéta hatótávolságán belülre esnek, köztük az amerikai támaszpontok Okinava szigetén.

Szárazföldi indítású rakétákkal ezeket a célpontokat már eddig is elérhette volna Észak-Korea, ám a földi telepítésű rakéták indítási helye könnyebben felderíthető még kilövésük előtt, mint a tengeralattjárókon rendszeresítetteké.

Szankciók jöhetnek

Az ENSZ BT ezért is jelezte, hogy szükség esetén – vagyis ha Phenjan nem hagy fel az effajta kísérletekkel – újabb, szigorúbb szankciókat léptet életbe. A testület március 2-án egyhangúlag fogadta el a 2270-es határozatot Washington és Peking közötti hosszas és bonyodalmas tárgyalások eredményeként.

A határozat a korábbinál keményebb szankciókat helyezett kilátásba a phenjani rezsimmel szemben,

de ezek sikere nagyrészt az Észak-Korea kitartó támogatójának számító Kínán múlik.

Peking egyébként maga is tiltakozását fejezte ki az újabb rakétateszt után az észak-koreai nukleáris program ellen. A tokiói látogatáson tartózkodó kínai külügyminiszter, Vang Ji szerdán kijelentette:

Phenjan atomcsapást helyezett kilátásba

Cson Min Dok, az észak-koreai külügyminisztérium illetékese szombaton az AP televíziónak nyilatkozva

"szörnyű provokációnak" nevezte a BT-ben az Egyesült Államok vezényletével zajló "eszmecseréket".

Hangsúlyozta, hogy országa az Egyesült Államok "vérlázító nukleáris megfélemlítése" miatt fejleszt atomfegyvert, a tengeralattjáróról végrehajtott rakétakísérlet pedig nem veszélyeztette a szomszédos országok biztonságát. A külügyi tisztségviselő úgy fogalmazott, hogy

az Egyesült Államok leginkább úgy tud elkerülni egy végzetes észak-koreai csapást, ha tartózkodik a Phenjan méltóságát sértő cselekményektől,

biztonsága veszélyeztetésétől, megfontoltságot és önuralmat tanúsít.