Telegraph: May nem oszt lapot a parlamentnek a brexitben

Brexit - Theresa May új brit miniszterelnök
Theresa May új brit miniszterelnök a Downing Street 10. előtt
Vágólapra másolva!
A Telegraph brit kormányzati forrásoktól úgy értesült, hogy Theresa May miniszterelnök nem viszi a parlament elé a kilépés kérdését. A kormány jogászai szerint a miniszterelnöknek joga van szavazás nélkül aktiválni a kilépést, míg az egyik legnevesebb londoni jogászcég szerint nincsen. A felsőbíróság októberben tárgyalja az erről szóló keresetet. A parlament alsóházában többségben vannak az olyan képviselők, akik ellenzik a brexitet.
Vágólapra másolva!

Theresa May brit kormányfő végleges döntése, hogy nem bocsátja szavazásra a parlament alsóházában az Egyesült Királyság kilépésének elindítását az Európai Unióból - írta a The Daily Telegraph kormányzati forrásokra hivatkozva.

Kell-e a parlament jóváhagyása?

A The Daily Telegraph értesülései szerint a miniszterelnök konzultált a kormány jogászaival, akik arról tájékoztatták, hogy végrehajtói hatalmával élve parlamenti szavazás nélkül is aktiválhatja az 50. cikkelyt és ezzel megindíthatja a kilépésről szóló hivatalos tárgyalásokat.

A londoni felsőbíróság októberben tárgyalja az egyik legnevesebb londoni ügyvédi iroda, a Mishcon de Reya keresetét,

amelynek célja annak megakadályozása, hogy a brit kormány parlamenti döntés nélkül kiléptethesse az országot az EU-ból. Ezzel kapcsolatban a The Daily Telegraph azt írta, a kormány jogászai biztosra veszik a győzelmüket, ha pedig így lesz, Theresa May jövő év elején aktiválhatja az 50. cikkelyt, az Egyesült Királyság pedig 2019-ben kiléphet az unióból.

A brexit az brexit

A lap forrásai szerint

Theresa May nem akar lehetőséget adni a kilépés ellenzőinek,

hogy akadályozzák az Egyesült Királyság távozását az Európai Unióból. Újfent hangsúlyozták, hogy a kormányfő szerint a "brexit brexitet jelent", a britek kinyilvánították akaratukat, ő pedig végrehajtja.

Theresa May nem akarja a parlament elé vinni a brexitet Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

Többségben vannak a maradáspártiak

A brit törvényhozás 650 fős alsóházának túlnyomó többsége, mintegy 480 képviselő a bennmaradás mellett foglalt állást, köztük a korábbi belügyminiszter Theresa May is.

A felsőház túlnyomórészt szintén a tagság fenntartása mellett foglal állást,

így a kilépéshez szükséges parlamenti támogatás megszerzése akár évekbe is telhetne a The Daily Telegraph szerint.

A Munkáspárt választáshoz kötné

A legfőbb ellenzéki erő, a Munkáspárt politikusa, Owen Smith épp a héten hangsúlyozta, pártvezetővé választása esetén azon lesz, hogy a konzervatív kormány mindenképp népszavazás vagy parlamenti választás révén szerezzen jóváhagyást a kilépésről szóló végleges megállapodás végrehajtásához.