Nemzeti gyásznap Olaszországban - már 290 halott

ravatalozás a helyi sportcsarnokban olaszország földrengés áldozatok Ascoli Piceno
Relatives of earthquake victims gather in a gymnasium arranged in a chapel of rest on August 27, 2016, in Ascoli Piceno, three days after a 6.2-magnitude earthquake struck the region killing some 281 people. Italy prepared for an emotional day of mourning on August 27, 2016 with flags across the country to fly at half mast in honour of the 281 victims of a devastating earthquake. Grieving families began burying their dead on August 26 as rescue workers combing the rubble said they had found no new survivors in the remote mountain villages in central Italy blitzed by August 24's powerful pre-dawn quake. / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Vágólapra másolva!
Nemzeti gyásznapot tartanak szombaton Olaszországban: a három nappal ezelőtti földrengés áldozatait gyászolják, miközben tovább reng a föld a katasztrófa térségében, és még mindig érkeznek hírek újabb és újabb áldozatokról. Ma 35 áldozatot vittek koporsóban a legnagyobb károkat elszenvedő Amatricéhez közeli Ascoli Piceno városában a helyi sportcsarnokba, ahol elbúcsúzhattak tőlük a gyászolók. 
Vágólapra másolva!

A polgári védelem tájékoztatása szerint szombat délre 290-re emelkedett az áldozatok száma, miután újabb holttesteket találtak az éjszaka folyamán Amatrice városában, ahol a legnagyobb pusztítást okozta a szerda hajnali 6,2-es erősségű földmozgás. A Roma szálloda romjai alatt éjszaka három holttestet találtak. Egyedül Amatrice városában 230 helyi lakos és turista halt meg.

Ravatalozás az Ascoli Picenó-i sportcsarnokban Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A túlélők utáni kutatás folytatódik három nappal a természeti csapás után, de egyre csekélyebb a remény, hogy találnak még túlélőket az összedőlt épületek romjai alatt.
Szombatra virradóra is

több utórengés volt a térségben, a legerősebb egy 4,2-es fokozatú volt.

Az olasz földtani intézet szerint a szerda hajnali nagy földrengés óta 1330-nál több utórengés volt. Egy utórengés pont akkor történt, amikor leszállt a katasztrófához közeli helyszínen Sergio Mattarella államfő helikoptere. Az elnök azért érkezett, hogy személyesen is megnézze a természeti katasztrófa okozta pusztítást, és részt vegyen az áldozatok temetésén.

Gyászoló rokonok Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Olaszország-szerte szombaton gyásznapot tartanak az áldozatok emlékére, félárbócra eresztették az állami intézményeken a nemzeti lobogókat. Az Amatricéhez közeli Ascoli Piceno városában szombaton eltemetnek 35 áldozatot, egy sportcsarnokban ravatalozták fel őket, és már órákkal a szertartás előtt gyászolók sokasága gyűlt össze a helyszínen. Már a hajnali órákban megérkeztek a halottaskocsik. A koporsókat egymás mellé, a padlóra tették. Két fehér van közöttük, ezek a földrengésben meghalt gyerekek koporsói. Az állami gyászszertartáson Sergio Mattarella és Matteo Renzi miniszterelnök is részt vesz.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Veszélyben a híd

A mentés mellett most azon is dolgoznak, hogy az utórengések ne károsítsák még jobban Amatrice hídját – mondta a polgármester, Sergio Pirozzi a BBC-nek –, mert ha az összedől, akkor a várost nem lehet majd megközelíteni.

Romos házak Pescara del Trontóban 2016. augusztus 26-án, miután két nappal korábban a Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengés volt Forrás: MTI/EPA/ANSA/Roberto Salomone

Az olasz kormány egyébként kritizálta, hogy a 2009-es l’aquilai földrengés után, amely 300 áldozatot követelt, miért nem lehetett megelőzni, hogy most újra ennyi áldozat legyen. A történelmi városoknak ugyan nem kell megfelelniük a földrengésbiztos építési előírásoknak a régi épületeknél, de gyakran az újakat sem a földrengésbiztossági szabályok szerint építik.

Forrás: AFP/Mario Laporta

Az olasz miniszterelnök egyébként sürgősségi alapot hozott létre, eltörölte a földrengés sújtotta városban az adót, és bejelentett egy új kezdeményezést, amelynek a neve: „Olasz otthon”. Ennek a lényege a kritikusan silány építkezés kezelése lenne.

Azt is mondta, hogy persze, abszurd dolog azt gondolni, hogy lehet teljesen földrengésbiztos házakat építeni.