A maffia tette igazán pusztítóvá az olasz földrengést

2016.08.28. 16:53

Az olasz hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy a maffia ne juthasson semmilyen szerephez a földrengés utáni újjáépítésben – figyelmeztetett a maffiaellenes államügyész. Franco Roberti egy nappal az után nyilatkozott, hogy az olasz hatóságok vizsgálatot indítottak, mert több épület azért dőlhetett össze, mert építésükkor nem tartották be az előírásokat.

Franco Roberti a La Republicának adott interjúban emlékezetett rá, hogy az 1980-as irpiniai földrengés után a maffia sok újjáépítési szerződésre tette rá a kezét. Ráadásul a Comorra nyerészkedése azért is nyilvánvalóan felelős volt, hogy annyi épület összedőlt akkor. Azt mondta: tanultak ezekből az esetekből, de most is figyelni kell arra, hogy ne történhessen meg újra.

A főügyész az után nyilatkozott, hogy a szerdai földrengés után bűnvádi eljárást indítottak, mert feltételezik, hogy 115 épület azért dőlt össze, mert nem tartották be az építési előírásokat, és kispórolták az anyagot.

Romok Pescara del TrontóbanForrás: MTI/EPA/ANSA/Roberto Salomone

"Ez nem egyszerűen sorscsapás" - idézte a La Republica Rieti város ügyészét, Giuseppe Saievát. Az ügyész konkrét gyanúsítottakat nem nevezett meg, de felsorolta, milyen épületek ügyében kell a nyomozást lefolytatni: a 2012-ben átépített általános iskola, a polgármesteri hivatal beomlott épülete, a háromszor restaurált harangtorony, megemlítette a régi falazatú házak cementgerendáit és az építőanyagokban lévő több homokot, mint cementet is.

Bekérik minden egyes épület részletes dokumentációját, a felújításra vonatkozó szerződéseket, engedélyezési aktákat, az ingatlanok tervrajzait, a versenytárgyalások jegyzőkönyveit, az építtetők, az építésvezetők és a vállalkozók listáit. 

A geológusok már régen fokozottan földrengésveszélyesnek minősítették az övezetet - emlékeztetett az ügyész.