A maffia tette igazán pusztítóvá az olasz földrengést

ajtó hegy katasztrófa sújtotta övezet lombos fa  ravatalozás a helyi sportcsarnokban olaszország földrengés áldozatok Pescara del Tronto
Pescara del Tronto, 2016. augusztus 26. Romos házak Pescara del Trontóban 2016. augusztus 26-án, miután két nappal korábban a Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengés volt Olaszország középső részén. A katasztrófa miatt legalább 267 ember életét vesztette. (MTI/EPA/Roberto Salomone)
Vágólapra másolva!
Az olasz hatóságoknak biztosítaniuk kell, hogy a maffia ne juthasson semmilyen szerephez a földrengés utáni újjáépítésben – figyelmeztetett a maffiaellenes államügyész. Franco Roberti egy nappal az után nyilatkozott, hogy az olasz hatóságok vizsgálatot indítottak, mert több épület azért dőlhetett össze, mert építésükkor nem tartották be az előírásokat.
Vágólapra másolva!

Franco Roberti a La Republicának adott interjúban emlékezetett rá, hogy az 1980-as irpiniai földrengés után a maffia sok újjáépítési szerződésre tette rá a kezét. Ráadásul a Comorra nyerészkedése azért is nyilvánvalóan felelős volt, hogy annyi épület összedőlt akkor. Azt mondta: tanultak ezekből az esetekből, de most is figyelni kell arra, hogy ne történhessen meg újra.

A főügyész az után nyilatkozott, hogy a szerdai földrengés után bűnvádi eljárást indítottak, mert feltételezik, hogy 115 épület azért dőlt össze, mert nem tartották be az építési előírásokat, és kispórolták az anyagot.

Romok Pescara del Trontóban Forrás: MTI/EPA/ANSA/Roberto Salomone

"Ez nem egyszerűen sorscsapás" - idézte a La Republica Rieti város ügyészét, Giuseppe Saievát. Az ügyész konkrét gyanúsítottakat nem nevezett meg, de felsorolta, milyen épületek ügyében kell a nyomozást lefolytatni: a 2012-ben átépített általános iskola, a polgármesteri hivatal beomlott épülete, a háromszor restaurált harangtorony, megemlítette a régi falazatú házak cementgerendáit és az építőanyagokban lévő több homokot, mint cementet is.

Bekérik minden egyes épület részletes dokumentációját, a felújításra vonatkozó szerződéseket, engedélyezési aktákat, az ingatlanok tervrajzait, a versenytárgyalások jegyzőkönyveit, az építtetők, az építésvezetők és a vállalkozók listáit.

A geológusok már régen fokozottan földrengésveszélyesnek minősítették az övezetet - emlékeztetett az ügyész.