Már 1900 halott a Fülöp-szigeteki drogháborúban

fülöp-szigetek, gyilkosság, drog
This photo taken on July 23, 2016 shows Jennilyn Olayres grieving beside the dead body of her partner Michael Siaron who was shot by unidentified gunman and left with a cardboard sign with a message "I'm a pusher" along a street in Manila. Hundreds of people have died since President Rodrigo Duterte won a landslide election in May, promising to rid society of drugs and crime in six months by killing tens of thousands of criminals. Police figures showed this week that 402 drug suspects had been killed a month into Duterte's presidency. This figure does not include those slain by suspected vigilantes. / AFP PHOTO / NOEL CELIS / TO GO WITH Philippines-crime-drugs-rights,FOCUS by Noel Celis
Vágólapra másolva!
Két hónapja lépett hivatalba Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek új elnöke, aki a tavaszi választást a drogfogyasztók és a drogdílerek elleni kíméletlen harc ígéretével nyerte meg. A politikus nem a levegőbe beszélt: alig 60 nap alatt 1900 embert gyilkoltak meg rendőrök és a nem hivatalos „igazságosztó" brigádok. A CNN egy hetet töltött Manilában, hogy megtudja, mit gondolnak az érintettek a drogháborúról. 
Vágólapra másolva!

A hivatalos rendőrségi statisztikák szerint az 1900 gyilkosságból 700-at követtek el rendőrök, a többit nem hivatalos „igazságosztó" csoportok hajtották végre. A helyi rendőrfőnök, Donald Dela Rosa tagadja, hogy a drogügyekben eljáró rendőrök számára tűzparancs lenne életben – ha ez igaz is, el lehet képzelni, milyen hatással van az állományra, hogy Duterte elnök többször beszélt arról: a legegyszerűbb megoldás a drogdílerek – és a használók – megölése.

A rendőrfőnök nem tagadja, hogy „mint minden ember”, a rendőrök is követnek el hibákat,

de Duterte 91 százalékos támogatottsága azt jelzi, ez nem zavarja különösebben a tömegeket.

Rodrigo Duterte az elnökválasztási kampány során, hívei körében Forrás: AFP/Manman Dejeto

Megbilincselték és főbe lőtték

Az egyik áldozat név nélkül nyilatkozó húga azt mondta a CNN-nek, hogy augusztus közepén, egy éjszaka rontottak be a bátyjával közösen használt otthonukba a rendőrök – a férfit ugyanis drogfogyasztással gyanúsították. A nő elmondása szerint a bátyját előbb megbilincselték, majd fejbe lőtték. A rendőri jelentésben ezzel szemben az áll: a férfit az után lőtték le, hogy tüzet nyitott a rendőrökre.

A nő elismeri, hogy bátyjának akadtak problémái a kábítószerrel, de már rég nem volt függő. Szerinte az elnök retorikája

olyan légkört teremtett, amiben a rendőrök sérthetetlennek érzik magukat:

„Félek, amikor az elnök drogosok meggyilkolásáról beszél. Mert a végén egyáltalán nem lesz igazság.”

Rosszabb, mint egy természeti katasztrófa

„Én is a drogok ellen vagyok, de nem úgy, ahogy ezt most csinálják” – mondta a CNN-nek egy a manilai éjszakában dolgozó bűnügyi fotós. A férfi hozzátette,

csak az elmúlt két hónapban több halálesetnek volt tanúja, mint korábban 10 éves karrierje során bármikor.

Michael Siaront felesége szerint egy motoros lőtte agyon a manilai éjszakában július végén – üzenetet is hagytak mellette, a táblán az állt: „Függő vagyok” Forrás: AFP/Noel Celis

A fotós azt mondta, ezek a gyilkosságok még az amúgy több áldozattal járó természeti katasztrófáknál is nagyobb megterhelést jelentenek, mert az áldozatok családjának traumáját is végig kell néznie. A férfi szerint „az igazán ijesztő, hogy minden egyes nappal több gyilkosság történik” – és kérdés, hogy „bírják-e ezt hat évig” – az országban ugyanis ennyi ideig tart egy elnöki ciklus.

A bűnösség vélelme

Az ország egyik leghíresebb, emberi jogokkal foglalkozó ügyvédje szerint a helyzet rosszabb, mint a 70-es, 80-as évek diktatúrája idején volt.

– mondta a jogász.

A férfi arról is beszélt, hogy a kormány bevezette a droghasználók „önkéntes” regisztrációját – a jelentkezőket elméletben rehabilitációra küldik. Ám a jogvédő szerint ezek egyszerűen jogszerűtlen letartóztatások: az embereknek saját bűnösségükről kell nyilatkozniuk, ami megsérti az alapvető jogaikat – de ezt a szegények és az alacsony képzettségűek közül sokan nem is tudják.

Az ENSZ-ből is kiléphetnek

A rossz közbiztonságot és a korrupt hatóságokat megelégelő emberek körében Duterte népszerűsége a kegyetlen módszerek ellenére nem csökken. Ezért keményen támadhatja az őt kritizálókat – így járt az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus, Leila de Lima is, akit „erkölcstelen nő”-nek nevezett, és azt állította róla, hogy a sofőrjével (aki az elnök szerint a szeretője is) közösen járnak pénzt szedni a drogdílerektől.

Az ENSZ részéről érkező kritikák miatt pedig azt is felvetette egy múlt heti beszédében, hogy a Fülöp-szigetek akár ki is léphet a nemzetközi szervezetből, amely csak az ország sértegetésére képes.