A nizzai bíróság felfüggesztette a burkini-tilalmat

burkini fürdőruha
Tunisian women, one (R) wearing a "burkini", a full-body swimsuit designed for Muslim women, swim on August 16, 2016 at Ghar El Melh beach near Bizerte, north-east of the capital Tunis. / AFP PHOTO / FETHI BELAID
Vágólapra másolva!
A nizzai közigazgatási bíróság felfüggesztette a burkini-tilalmat, mert az indoklás szerint az ellentétes a szabadságjogokkal. A nyár folyamán 31 francia település tiltotta meg rendeletben az egész testet elfedő fürdőruha viselését.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztette kedden a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésére vonatkozó tilalmat Cannes-ban a nizzai közigazgatási bíróság.

A nizzai közigazgatási bíróság felfüggesztette a burkini-tilalmat Forrás: AFP/Fethi Belaid

A jogvédő szervezetek által gyorsított eljárásban benyújtott indítványt a bíró, aki korábban más hasonló kéréseket elutasított, ezúttal az Államtanács múlt pénteki döntésének megfelelően bírálta el.

31 településen tiltják

A legfőbb közigazgatási bírósági szerv a francia Riviérán fekvő Villeneuve-Loubet-ben bevezetett burkinitilalmat arra hivatkozva függesztette fel, hogy az

ellentétes a szabadságjogokkal.

Cannes-ban július 28-án jelent meg az az önkormányzati rendelet, amely megtiltotta a fürdőzést a város strandjain azoknak, akik "nem a szekularizációnak és a jó erkölcsöknek megfelelő öltözéket viselnek".

A nizzai bíróság most azt mondta ki, hogy a rendelkezést

ugyanakkor az "figyelmen kívül hagyja a személyes szabadságot, a szabad mozgáshoz és a vallásgyakorláshoz" fűződő alapjogokat.

A nyár folyamán 31 francia tengerparti településen vezettek be az önkormányzatok burkinitilalmat a közrend megzavarásának veszélyére hivatkozva.

ENSZ: sérti az alapvető szabadságjogokat

Az Államtanács precedensértékű döntése ellenére több önkormányzat is jelezte:

a döntés miatt nem fogja visszavonni saját rendeletét.

Helyi egyesületek ezért a nizzai és a touloni közigazgatási bíróságokhoz fordultak, hogy kezdeményezzék a nizzai, a mentoni, a Roquebrune-Cap-Martin-i és a fréjusi tiltások feloldását.

Roquebrune-Cap-Martin jobboldali polgármestere kedden jelezte, hogy visszavonja a szabályozást, miután precedensértékűnek tekinti az államtanácsi határozatot. A touloni bíróság pedig azt közölte, hogy 48 órán belül döntést hoz a fréjusi tiltásról.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (OHCHR) kedden azt kérte a helyi francia hatóságoktól, hogy

haladéktalanul oldják fel a burkini viselésére vonatkozó korlátozásokat,

mert azok súlyosan sértik az alapvető szabadságjogokat.