Ezer migránst helyezne el magánlakásokban egy francia miniszter

Emmanuelle Cosse
CITIZENSIDE/Yann Bohac POLITICS France Paris ELYSEE PALACE cabinet MEETING weekly conseil des ministres conseil ministre ministres ministers MINISTER governement gouvernement
FRANCE, Paris: French Housing minister Emmanuelle Cosse leaves the Elysee presidential palace following the weekly cabinet meeting, on June 8, 2016 in Paris. - Yann Bohac
Vágólapra másolva!
A francia lakhatási miniszter augusztus elején új tervet jelentett be a Törökországból, Libanonból, Görögországból és Olaszországból 2017-ig a franciákhoz érkező 30 ezer migráns elszállásolására. Azt tartaná helyesnek, ha az emberek befogadnának egy-egy migránst, akár egy egész családot is, ha van szabad szobájuk. Arról is beszélt, hogy akár rekvirálni is lehet közterületeket, ha nem oldódik meg a migránsok elhelyezése.
Vágólapra másolva!

Emmanuelle Cosse azt mondta,

Franciaország egy példátlan migrációs hullámmal áll szemben, hiszen naponta 70 migráns érkezik Párizsba,

az adott helyzetben pedig az államnak és a közösségeknek is felelősséget kell vállalniuk.

Ezért a főváros együttműködésével új befogadó központot nyitnak, és egy támogatási programot is indítanak:

magánszállásokon szállásolnának el migránsokat.

Azt is mondta, hogy mivel nem mindenki veszi ki a részét a felelősségvállalásból, miniszterként nem fog hezitálni, ha nyilvános helyeket kell rekvirálni és migránsszállásokká alakítani – olvasható a Le Monde-ban.

Emmanuelle Cosse francia lakhatási miniszter Forrás: citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Yann Bohac

A lakhatási miniszter a Le Journal du Dimanche-nak adott augusztus 28-ai nyilatkozatában arról beszélt,

szükség esetén attól sem riadnak vissza, hogy középületekben szállásoljanak el menekülteket.

Ha valakinek van egy szabad szobája, befogadhat migránsokat

Nem sokkal azután, hogy háromezer új férőhelyet hoztak létre a központi szálláshelyeken, a Zöldek minisztere kísérleti programot hirdetett, amely szerint ezer embert magánlakásokban helyeznének el – írta a Valeurs Actuelles.

A migránsok hatékonyabb integrációját célzó program október 1-jével indul, és

önkéntes alapon jelentkező, nagykorú, már menekültstátuszban lévő emberekre vonatkozik majd.

A kiválasztottak egy három hónaptól egy évig terjedő időszakban teljesen ingyen lakhatnak a programban részt vevő magánszemélyeknél. Szállásadó bárki lehet, aki legalább egy külön szobát fel tud ajánlani a menekültnek vagy a befogadott családnak.

A szállásajánlatok összeírását, a szállásadókkal való kapcsolattartást, valamint a migránsok kiválasztását végző szervezet pedig

évente minden menekült után 1500 eurót kap a francia államtól.

A minisztérium honlapján olvasható közlemény szerint a szállások körülményeit is ellenőrzik. A nyelvtanulás vagy a szakmai és szociális beilleszkedés segítésével pedig a menekültek társadalmi integrációját is követik a program ideje alatt.

A miniszter a burkinivel kapcsolatos franciaországi vitáról is beszélt, amit „nevetséges kérdésnek” és egy „rögeszmés nemzeti vitának” titulált. Ugyanakkor Manuel Valls miniszterelnököt – aki egyébként ellenzi a burkinit – a köztársaság meggyőződéses harcosának nevezte, aki számos kérdésben emelte fel hangját a diszkrimináció ellen.