Az Iszlám Állam egyik legfontosabb vezetőjét ölték meg

Szíria, 2016. augusztus 31. A SITE amerikai hírfigyelő által közreadott, keltezetlen kép Abu Mohammed al-Adnaniról, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet szóvivőjéről. 2016. augusztus 30-án az IÁ szócsövének számító Amak hírügynökség közleménye szerint a dzsihadisták egyik legrégebben szolgáló és legfontosabb szíriai vezetőjének számító Adanit az IÁ-nak a szíriai Aleppóban levő állásai ellen indított támadások visszaverését célzó műveletek szemlélése közben megölték. (MTI/AP/SITE)
Vágólapra másolva!
Aleppó közelében ölték meg az Iszlám Állam szóvivőjét, Abu Mohammed al-Adnanit. Ő azonban több volt, mint szóvivő: ő irányította a külföldi terrortámadásokért felelős csoportot is, több elemző szerint pedig arra is komoly esélye volt, hogy ő legyen a kalifa, Abu Bakr al-Bagdadi utóda.
Vágólapra másolva!

Abu Mohammed al-Adnani 1977-ben Taha Subhi Falaha néven született Szíriában, Idlíb közelében, egy Binnis nevű faluban – más források szerint viszont Aleppóban. Ő a legmagasabb rangú szíriai a terrorszervezetben, a vezetők többsége ugyanis iraki.

Egy ritka felvétel Abu Mohammed al-Adnaniról, 2012-ből Forrás: AFP/Ho/Youtube

Kőművesként dolgozott, egészen addig, amíg 2002-ben nem találkozott az Iszlám Állam elődszervezetének alapítójával, Abu Muszab az-Zarkavival. Ő vette rá, hogy csatlakozzon hozzá, majd a következő évben követte is őt Irakba.

Ott 2005. május 31-én Anbar tartományban letartóztatták, és börtönbe került. Fogsága egy részét a Bucca-táborban töltötte, amelyet sok elemző az Iszlám Állam valódi szülőhelyének tart. A radikális dzsihádisták ugyanis itt építettek ki kapcsolatokat a korábbi iraki állampárt vezetőivel és a hadsereg volt tisztjeivel.

Al-Adnani éveket töltött itt,

eközben megismerkedett Ibrahim al-Badrival – azaz Abu Bakr al-Bagdadival.

Egyre fontosabb szerep a terrorszervezetben

Miután Szíriában egyre kaotikusabbá vált a helyzet, al-Adnani 2012-ben hazatért. A következő év nyarán már, miután bejelentették az Iraki és Levantei Iszlám Állam megalakulását, a szervezet egyik szóvivője lett. Megszólalásaiban általában a többi iszlamista milíciát szidta.

Egészen eddig a terrorszervezet az al-Kaida részeként működött, az Iraki és Levantei Iszlám Állam megalakítása azonban szakítást jelentett. Al-Adnani továbbra is szóvivő volt. Ő jelentette be 2014 júniusában, hogy a szervezet nevéből elhagyják az „iraki és levantei” jelzőt, és kikiáltják a kalifátust – ekkor alakult meg az Iszlám Állam.

A SITE által a halála után közreadott, ismeretlen időpontban készült kép Abu Mohammed al-Adnaniról Forrás: MTI/AP/SITE/

Két hónappal később az Egyesült Államok hivatalosan is terroristává nyilvánította al-Adnanit. Nem sokkal ezután pedig al-Adnani közzétette azóta is sokat emlegetett felhívását, miszerint az Iszlám Állam híveinek minden elképzelhető módon gyilkolniuk kell a nyugatiakat, akár magányos támadóként is.

Erről egy 42 perces hangfelvételen beszélt, amelyet közösségi oldalakon tettek közzé. Többek között azt mondta:

A Dabikban, az Iszlám Állam angol nyelvű propagandamagazinjában pedig azt írta:

Ezek után nem sokkal az amerikaiak ötmillió dolláros vérdíjat tűztek ki rá. Sőt, egy hírszerzési vezető az NBC-nek azt mondta:

al-Adnani állt a likvidálási lista élén.

Laith al-Khouri terrorellenes elemző, a Flashpoint kutatóintézet alapítója szerint azért, mert ő volt az Iszlám Állam Nyugat-ellenes fenyegetéseinek a hangja, a jelképe, és karizmája rengeteg új követőt vonzott a terrorszervezethez.

Al-Adnanit arra is esélyesnek tartották, hogy ő legyen Abu Bakr al-Bagdadi utódja,

ha a kalifával történik valami.

A rejtőzködő szóvivő

Egyre több olyan fotó jelent meg róla, amelyeken előadásokat tart, parancsnokokkal folytat megbeszéléseket, vagy épp újonnan toborzottak kiképzését felügyeli. A fotóknak azonban volt egy érdekességük.

Al-Adnani arca szinte soha nem volt felismerhető.

A terrorszervezet szóvivője az utóbbi időben gyakorlatilag rejtőzködött. Rengeteg hangfelvételt adott ki, de az arcát évek óta nem mutatta meg. Javier Lesaca, a George Washington Egyetem kutatója szerint ezzel próbálták védeni az egyik legkeresettebb terroristát.

Adnani egy két évvel ezelőtti felvételen Omarral, a csecsennel. A szóvivő arcát ezen a képen is kitakarták. Forrás: AFP/Al-Itisam Media

A Németországban börtönben ülő Harry Sarfo, aki Brémából ment Szíriába, hogy beálljon az Iszlám Államhoz, hazatérése után pedig letartóztatták, azt mondta a New York Timesnak, hogy amikor az újoncok befejezték a kiképzést, al-Adnaninak kellett hűségesküt tenniük. Előtte azonban bekötötték a szemüket. Még ők sem láthatták az arcát.

Egy másik megszökött terrorista, Abu Khaled azt mondta, al-Adnani ideje nagy részét Rakkában vagy al-Babban töltötte. Utazásaihoz egy régi autót használt, és általában kerülte a feltűnést – ő is tudta ugyanis, hogy sokan szeretnék holtan látni.

A terrortámadások egyik fő irányítója

Al-Adnaninak nem csak a terrorszervezet médiájában volt fontos szerepe. Ő volt az egyik vezetője az Iszlám Állam fő döntéshozó testületének, az úgynevezett Súra Tanácsnak. Abu Khaled szerint ő nevezte ki a kerületek kormányzóit, valamint a biztonsági szolgálatok vezetőit is.

Ő volt az arab rövidítéssel Emninek hívott csoport vezetője is. Ez a szervezet titkosszolgálata, és ez a csoport felel a külföldön végrehajtott terrortámadásokért is. Szakértők szerint ebben a minőségében

al-Adnani volt az, aki a végső engedélyt megadta a tavalyi párizsi terrortámadásokra.

Az Emni képezte ki nemcsak a párizsi, de a brüsszeli merénylőket is. Hírszerzési jelentések szerint alvó terroristákat küldött már Ausztriába, Németországba és Spanyolországba is. Al-Adnaninak fontos szerepe lehetett a San Bernardinó-i mészárlásban is.

Matthew G. Olsen az amerikai Nemzeti Terrorellenes Központ korábbi igazgatója a New York Timesnak korábban azt mondta:

al-Adnaninak már hosszú ideje kulcsszerepe volt a terrortámadások tervezésében.

Thomas Joscelyn, a Foundation for Defense of Democracies nevű washingtoni elemzőközpont kutatója szerint minden külföldi műveletnél ő mondja ki a végső szót, majd kijelöli azt, aki aztán felelős a támadás megszervezéséért. Harry Sarfo szerint pedig ő a „nagy ember” minden támadás mögött.

Az utolsó hónapok

Al-Adnanira nemcsak az amerikaiak vadásztak, hanem például az irakiak is. Ők az év elején egy hónapon keresztül követték a nyomait, majd egy támadásban januárban súlyosan megsebesítették Irak Anbar tartományában. Sok vért vesztett, Moszulba kellett vinni kezelésre. De a sérülés után felépült, és májusban már újabb fenyegető üzenetet tett közzé.

– állt a közleményben, amelyben katonai és civil célpontok elleni támadásokat javasolt.

Azt is írta:

Abu Mohammed al-Adnani 2012-ben, egy propagandavideóban Forrás: AFP/Youtube

Az elmúlt hetekben nem volt róla hír. Tegnap aztán a terrorszervezet hírügynöksége, az Amak bejelentette: al-Adnani „mártírhalált halt”, miközben az aleppói harcokat felügyelte. Az üzenetet a Telegram nevű üzenetküldő alkalmazáson és a Twitteren tették közzé. Benne bosszút is ígértek.

Részleteket egyelőre nem tudni. A térségben amerikai és török csapatok is hajtottak végre támadásokat az elmúlt napokban. A Pentagon szóvivője bejelentette, hogy al-Bab környékén valóban al-Adnani volt az egyik célpontjuk, de még nem tudják megerősíteni, hogy ebben a támadásban halt meg.

Adnani halála újabb jelentős csapás az Iszlám Államnak, néhány héttel a hadügyminiszter, Omar, a csecsen halála után. Egyelőre nem tudni ugyanis, hogy az, aki a helyére lép, képes lesz-e ugyanolyan hatásosan használni a közösségi médiát a dzsihádista eszmék terjesztésére és toborzásra, mint azt al-Adnani irányításával tették. Mint ahogy azt sem lehet tudni, ki lép a helyére a külföldi terrortámadások megszervezésében és jóváhagyásában. Laith al-Khouri szerint a terroristák idealizálták őt,

halála a moráljukra is erős negatív hatással lehet.

Al-Adnani fontosságát és a terrorszervezetben betöltött magas szerepét az is jelzi, hogy a halálát bejelentő közleményekben úgy írták le, mint aki Mohamed próféta családjából származik. Ezt pedig csak a legfontosabb vezetőkkel kapcsolatban szokták megemlíteni.