Merkel: Németország hibázott a migránsokkal kapcsolatban

Anegla Merkel, szelfi, selfie, menekült
Angela Merkellel készít szelfit egy menekült - a népszerűségével fizet az ilyen képekért
Vágólapra másolva!
Németország sokáig nagyon örült, hogy helyette más országoknak kell megbirkózniuk a migrációs válsággal – mondta egy ma megjelent interjúban Angela Merkel. Szerinte az érkezők beilleszkedése a német társadalomba „minden, csak nem problémamentes", de „meg lehet oldani őket". Az is szóba került: a migránsok nagy része a borzalmak elől érkezik, de a terrorfenyegetettségről sem szabad hallgatni.
Vágólapra másolva!

Az interjú abból az alkalomból készült, hogy egy éve, 2015. augusztus 31-én mondta először nyilvánosan a menekültválsággal kapcsolatban, hogy "sikerülni fog, megoldjuk" (wir schaffen das), vagyis Németország megbirkózik a válsággal.

A Süddeutsche Zeitung című lap szerdai számában a német kancellár azt mondta:

és arról, hogy "összeurópai megoldásra" van szükség.

Angela Merkel szelfizik egy migránssal tavaly szeptemberben Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Mint mondta, már 2004-ben és 2005-ben is sok migráns érkezett, de Németország Spanyolországra és a külső határokon fekvő más országokra hagyta a gondot, és ellenállt "a menekültek arányos elosztásának". Tagadhatatlan, hogy

Németország a balkáni háborúk idején befogadott sok menekült után "nagyon örült" annak, hogy "a témát főleg másoknak kell megoldaniuk"

- mondta a kancellár.

Nem gondolta, hogy idézni fogják

Angela Merkel azt is mondta: "mély meggyőződésből" mondta egy éve berlini nemzetközi sajtótájékoztatóján, hogy "sikerülni fog, megoldjuk", és annak tudatában, hogy nagy és nehéz feladatról van szó.

A "német egység gyerekeként" világos volt számára, hogy ismét új utakra kell lépni, és le kell győzni a bürokratikus akadályokat és félelmeket.

Mindehhez a "sikerülni fog, megoldjuk" ösztönző erejű, jó jelszó, amely "célt és tartást" ad, de a sajtótájékoztató előtt nem gondolta volna, hogy sokat idézett kijelentés lesz belőle - mondta a kancellár.

Arra a kérdésre, milyen érzésekkel érkezett a sajtókonferenciára, felidézte, hogy nem sokkal korábban történtek a zavargások a szászországi Heidenauban, és a belügyminisztérium augusztus 19-én jelentette be, hogy a menedékkérők várható számáról adott előrejelzését 450 ezerről 800 ezerre módosítja, vagyis

augusztus 31-én már régen világos volt, hogy Németország "hatalmas kihívás" elé került.

Arról, hogy kire vonatkozik a többes szám a "sikerülni fog, megoldjuk" mottóban, elmondta, hogy saját magára és a kihívást vállaló összes többi politikusra, az önkéntesekre, a segélyszervezetekre, a gazdaságra, a társadalom egyéb részeire, "végül is egész Németországra" gondolt, mert "Németország erős ország volt és most is az". Ugyanakkor nem csak Németországra, hiszen "nekünk európaiaknak kell gondoskodnunk az uniós külső határok biztosításáról és a mozgás szabadságának megőrzéséről a schengeni övezeten belül".

Nagy feladat az integráció

A kancellár arról is beszélt:

tudatosan törekedtek arra, hogy minden, amit a menekültekért tesznek, ne azok kárára történjék, akik mindig is itt éltek vagy nagyon régen itt élnek.

Ezzel lehet szerinte jelezni, hogy ők "ugyanannyira fontosak, mint eddig", aminek révén az emberek félelmeinek legalább egy részét el lehet oszlatni.

Angela Merkelt diktátorként ábrázoló plakát a bevándorlásellenes Pegida mozgalom tavaly nyári tüntetésén - a "wilkommenskulturt" sokan ellenzik Németországban Forrás: AFP/Jens Schlueter

A jelszóban szereplő megoldás, megbirkózás mikéntjéről szóló kérdésre elmondta, hogy belpolitikailag két fontos feladat van. Az egyik a menedékkérők regisztrációja, elhelyezése és a folyamatokat rendező, irányító egyéb mechanizmusok működtetése a helyi közösségek túlterhelése nélkül. A másik feladat ezeknek az "egész más kultúrkörből érkező" embereknek a beillesztése a befogadó társadalomba,

Szokás a helyzetet összevetni a második világháború után hazájukból elüldözött németek befogadásával, de

"egészen más, amikor valaki Szíriából, Irakból vagy Eritreából jön", más nyelvet beszél és muszlimként más vallású, mint a németországi emberek többsége.

"Az integrációs feladatok másmilyenek és nagyobbak, de meg lehet oldani őket, ha az értékeink irányítanak" - mondta Angela Merkel.

Azzal kapcsolatban, hogy miként változhat meg Németország, azt mondta, hogy a változás önmagában nem jelent rosszat, az élet velejárója, a kérdés inkább az, hogy olyan változás történik-e, amelyet sokan nem akarnak, mert kényszerűnek és ellenőrizhetetlennek élik meg. Ezért kell rögzíteni, hogy "mi fontos nekünk" - mondta, hangsúlyozva, hogy az alaptörvény értékeinek, a szabadságnak, a demokráciának, a jogállamiságnak és a szociális piacgazdaságnak "nem szabad változnia, és nem is változik".

Szerinte nem a migránsokkal érkezett a terror

A menekültek beáramlása és a terrorizmus összefüggésére vonatkozó kérdésre válaszul azt mondta: a hatóságok "természetesen" észrevették, hogy nem minden menekült jó szándékkal érkezik, és

azt is tapasztalják, hogy iszlamista csoportok megpróbálják migránsokba sulykolni nézeteiket.

Azonban "egyszerűen nem igaz, hogy a terrorizmus a menekültekkel érkezett, hiszen már korábban itt volt a legkülönbözőbb formákban" - mondta Angela Merkel. A migránsok "nagyon nagy többsége az erőszak, a gyilkosság, a bombák és a terror elől" menekült Németországba és "semmi mást nem kíván, csak nyugalmat és egy új esélyt az életre" - mondta.

Azonban szerinte a fenyegetettségről nyíltan kell beszélni és következetesen fel kell lépni a biztonság megőrzéséért. Nyíltan kell beszélni arról is, hogy

Kölnben szilveszterkor "teljességgel elfogadhatatlan bűncselekmények" történtek.

"Köln drámája" éppen az volt, hogy "az a benyomás keletkezhetett", hogy valamit el kell hallgatni vagy nem a súlyának megfelelően kell beszélni róla - mondta a német kancellár.

Angela Merkel az interjúban egyebek között arról is beszélt, hogy a német lakosság túlnyomó többségére ugyan nem jellemző az idegenellenesség, de bizonyos mértékben, és részben "nagyon erőszakos formában" mégis jelen van és az utóbbi egy évben a korábbinál sokkal erősebben megmutatkozott. Ilyen helyzetben pedig nagyon fontos, hogy "legalább a politikusok" mérsékelt hangvételű nyilatkozatokat tegyenek és "felelősségteljesen bánjanak a nyelvvel".