A mexikói elnök Trumpnak: A mexikóiak megérdemlik a tiszteletét

Enrique Pena Nieto mexikói elnök Donald Trump megbeszélés mexikó
Mexican President Enrique Pena Nieto (L) and US presidential candidate Donald Trump shake hands after a meeting in Mexico City on August 31, 2016. Donald Trump was expected in Mexico Wednesday to meet its president, in a move aimed at showing that despite the Republican White House hopeful's hardline opposition to illegal immigration he is no close-minded xenophobe. Trump stunned the political establishment when he announced late Tuesday that he was making the surprise trip south of the border to meet with President Enrique Pena Nieto, a sharp Trump critic. / AFP PHOTO / YURI CORTEZ
Vágólapra másolva!
A mexikóiak megérdemlik Donald Trump tiszteletét – ezt mondta Enrique Pena Nieto, az ország elnöke az amerikai republikánus elnökjelöltnek, aki rövid látogatásra érkezett Mexikóba. Trump korábban azt mondta, hogy Mexikó erőszaktevőket és bűnözőket küld az Egyesült Államokba, Nieto pedig Hitlerhez hasonlította a milliárdost.
Vágólapra másolva!

Enrique Pena Nieto mexikói elnök azt mondta szerdán a néhány órával ezelőtt váratlanul bejelentett, rövid ideig tartó mexikói látogatásra érkezett Donald Trump republikánus elnökjelöltnek, hogy a mexikóiak megérdemlik a tiszteletét.

Enrique Pena Nieto, mexikói elnök és Donald Trump republikánus elnökjelölt Forrás: AFP/Yuri Cortez

Pena Nieto hozzátette, kormánya az amerikai elnökválasztást megnyerő bármelyik elnökjelölttel együtt fog dolgozni, és leszögezte a két ország közötti konstruktív kapcsolat szükségességét.

Nagyszerű találkozó

A milliárdos azt mondta, a mexikói államfővel megvitatta az Egyesült Államok és Mexikó határára tervezett határkerítésről szóló javaslatát, azt a követelését azonban nem, miszerint Mexikónak kellene állnia a kerítésépítés költségeit.

ezt egy későbbi alkalommal tesszük meg, ez egy előzetes találkozó volt. Nagyszerű találkozó – jegyezte meg sajátos stílusában Trump.

Az elnökjelölti kampányrendezvényein a milliárdos gyakorta megismétli álláspontját, miszerint Mexikónak kell fizetnie a tervezett határkerítés építésének költségeit.

Tiltakozók fogadták

Trump korábban számos esetben pocskondiázta az Egyesült Államok déli szomszédját az illegális bevándorlás és a kábítószer-csempészet miatt, és

a mexikói elnök egyik interjújában még a tavasszal Mussolinihez és Hitlerhez hasonlította

a republikánus elnökjelöltet.

A mexikói ellenzéki politikusok hevesen bírálták Pena Nietót, amiért fogadta Trumpot, aki korábban többször is azzal vádolta Mexikót, hogy erőszaktevőket és bűnözőket küld az Egyesült Államokba. A főváros, Mexikóváros központjában álló függetlenségi emlékmű közelében összegyűltek szerdán néhány tucatnyian, hogy a republikánus elnökjelölt látogatása ellen tiltakozzanak.

Trump a mexikói út után, még szerdán Arizonában beszédet mond, amelyben felvázolja terveit a bevándorlás okozta gondok megoldására. Megfigyelők nagy érdeklődéssel várják, mennyire változtatja meg eddigi nézeteit.