Lengyelek százezrei térhetnek vissza Nagy-Britanniából pár éven belül

Vágólapra másolva!
Több százezer lengyel állampolgár térhet vissza hazájába a brit EU-kilépési népszavazás nyomán a következő öt-tíz évben - mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes Londonban a BBC-nek.
Vágólapra másolva!

A politikus egy napra utazott Nagy-Britanniába, ahol jelenleg

mintegy 900 ezer lengyel él.

Morawiecki az interjúban kitért arra, hogy az esetleges tömeges hazatérésben szerepet játszhatnak majd a lengyelek ellen idegengyűlöletből elkövetett bűntettek.

Ennek jelei már szinte azonnal a brit EU-kilépésről döntött népszavazást követően, június végén megmutatkoztak. A lengyel kulturális központ londoni épületére olyan idegenellenes feliratokat helyeztek el, amelyek távozásra szólították fel az Egyesült Királyságból a lengyeleket.

A londoni rendőrség az incidenst idegenellenes indíttatásúnak minősítette. A Cambridge-ben élő lengyeleknek szórólapokat osztottak, amelyeken a következő volt olvasható: "Kilépünk az Európai Unióból. Nem lesznek többé lengyel paraziták".

Nemrégiben megöltek Nagy-Britanniában egy lengyel állampolgárt.

Morawieckit ezzel kapcsolatban is kérdezte a BBC. Szerinte az eset megkérdőjelezi a Nagy-Britanniában maradást számos lengyel család számára.